Nagyvilág

Hamburgban is a Baloldal esélyes

Bár az egyik legkisebb német tartományról van szó, a vasárnapi szavazásnak - akárcsak a négy héttel ezelőtti hesseninek és alsó-szászországinak - immár országos jelentősége van.

Az idei tartományi választások rendkívül fontos erőfelmérést jelentenek mind a nagy pártok, a konzervatívok és a szociáldemokraták, mind pedig a kisebb ellenzéki pártok számára a jövő ősszel esedékes szövetségi parlamenti választások előtt.

Január végén Hessenben jelentősen előretörtek a szociáldemokraták, s leszerepeltek a kereszténydemokraták, akik viszont Alsó-Szászországban erősítették meg pozícióikat a szociáldemokraták rovására. Mindkét választás egyik legfőbb politikai “irányjelzője” ugyanakkor az volt, hogy a két nyugati tartomány parlamentjébe első ízben jutott be a Baloldal párt, amely korábban elsősorban az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban volt népszerű.

Az előrejelzések szerint az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló Baloldal Hamburgban is hasonló sikerre számíthat, s megfigyelők szinte biztosra veszik a párt bejutását a helyi törvényhozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik