Nagyvilág

Balhé készül Belgrád és Moszkva között

Botrány van kibontakozóban Moszkva és Belgrád között egy tévéműsor miatt: egy híradó műsorvezetője azt mondta, Zoran Djindjic néhai szerb kormányfő "megérdemelten kapta a golyót", s a moszkvai szerb nagykövetség már kifejezésre juttatta nemtetszését és elkérte az adás felvételét.

Az eset az állami Rosszija adó Hírek plusz című műsorában történt csütörtökről péntekre virradó éjszaka. Az adásban, amely egyebek között a belgrádi zavargásokról számolt be, Konsztantyin Szjomin magas kitüntetésekkel elismert újságíró, a műsor vezetője azt mondta: Zoran Djindjic a Nyugat bábja volt, szétverte a legendás szerb hadsereget és titkosszolgálatot, eladta az ország hőseit holmi segélyekről szóló ígéretekért, és ezért megérdemelten kapta a golyót.

Djindjicet, Szerbia első demokratikusan megválasztott kormányfőjét 2003-ban ölték meg, s a gyilkosságért több személyt hosszú börtönbüntetésekre ítéltek Szerbiában.


Behatóan tanulmányozzák

Moszkvai szerb diplomaták megdöbbenésüknek adtak hangot, és Stanislav Vukicevic moszkvai szerb nagykövet elkérte a tévéadótól a műsor felvételét, hogy behatóbban tudja tanulmányozni azt, és azt követően hivatalos nyilatkozatot tehessen.

Mindazonáltal szombaton már heves vita folyt a történtekről számos szempontból. Az Eho Moszkvi rádióállomás műsorában megszólaló hallgatók szombat reggeli vitájában szó volt többek között a legutóbbi évek szerb történelmének, Slobodan Milosevic volt szerb elnök, Zoran Djindjic, továbbá a Szerbiával kapcsolatos jelenlegi orosz politikának, a koszovói függetlenség ügyének a megítéléséről.

Sajtószabadság

A sajtószabadság vonatkozásában, valamint a kapcsolódó etikai kérdések sorában felvetődött, hogy van-e sajtószabadság Oroszországban, az vonatkozik-e egy gyilkosságot helyeslő kijelentésre is, lehet-e egyáltalán ilyet mondani, különösen a televízió nagy nyilvánossága előtt, s mi jár ezért az újságírónak.

Vita volt arról is, hogy tartozik-e felelősséggel az állami adón elhangzottakért az állam, és kell-e lépéseket tennie az ügyben, például bocsánatot kérni, valamint hogy most, amikor Koszovó kérdésében Oroszország határozottan Szerbia mellett áll, szabad-e Belgrádnak viszályt kirobbantani egy újságíró kijelentése miatt.

A további esetleges fejlemények váratnak magukra, Moszkvában most három napig aligha történik bármi is. Szombaton van ugyanis a Haza Védelmezőinek Napja, ami a régi szovjet hadsereg napja, amely arra emlékeztet, hogy 1918-ban a Vörös Hadsereg ezen a napon aratta első győzelmét a Petrográdot ostromló német csapatok fölött. A további két napon – vasárnap és hétfőn – is zárva lesznek a hivatalok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik