Nagyvilág

Több mint 150 sérült Belgrádban

Egy halott és több mint 150 kórházi ellátásra szoruló sebesült a mérlege a Belgrádban csütörtökön megtartott tömegdemonstráció idején kitört zavargásoknak.

A Koszovó függetlensége elleni tiltakozás utcai zavargásokká fajult csütörtök este. A rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, s a mentőknek több mint 150 embert – köztük 35 rendőrt – kórházba kellett szállítaniuk, több mint 110-et pedig az utcán láttak el. Négy ember súlyos állapotban még péntek délelőtt is kórházban volt, a többieket az orvosok megfelelő kezelés után hazabocsátották.

A szerb hatóságok hivatalosan még nem nyilvánítottak véleményt a történtekről. Az állampolgári jogok biztosa, Sasa Jankovic viszont bírálta a hatalom birtokosait, mert nem tették egyértelművé, hogy elleneznek minden erőszakot, rendbontást. Az ombudsman szerint nem valószínű, hogy létezik olyan rendőrség, amely ilyen helyzetben meg tudta volna akadályozni a csütörtök este történteket.

Erőszakossá fajult a békés tüntetés (fotó: MTI)

Erőszakossá fajult a békés tüntetés (fotó: MTI)

A szerb sajtó az első, még február 17-én este kitört zavargások után többször idézte Velimir Ilic minisztert, az Új Szerbia párt vezetőjét, aki szerint a demokráciához az is hozzátartozik, hogy tiltakozók diplomáciai képviseletek ablakait törjék be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik