Nagyvilág

Ismét gyilkolt a madárinfluenza

A madárinfluenza emberre is veszélyes vírusa végzett Kínában egy 41 éves férfival, ő a kór 19. áldozata az ázsiai országban.

A haláleset Kína délnyugati részén történt. A férfi február 12-én betegedett meg, két napra rá kórházba került, de nem tudtak rajta segíteni – közölte pénteken az egészségügyi minisztérium.

Az Egészségügyi Világszervezet (WTO) adatai szerint Kínában eddig 18 ember halt meg a madárinfluenza H5N1-es vírusától, amióta a szárnyasokat fertőző kór 2003 végén felütötte a fejét Ázsiában. Az idén januárban meghalt egy 22 éves kínai férfi, a mostani halálesetet pedig egyelőre nem tartja számon a WTO.

Mindkét idei haláleset ugyanazon délnyugat-kínai térségben történt, ahol szokatlanul heves hóviharok okoztak hatalmas károkat a mezőgazdaságban, és a kór felszámolása jegyében elpusztítottak 69 millió haszonállatot.

A madárinfuenza vírusának H5N1-es altípusa ritkán terjed át madarakról emberekre, de a szakértők attól tartanak, hogy olyan vírusmutáció alakulhat ki, amely már képes terjedni az emberek között is. A kínai hatóságok megerősítették, hogy az országban tavaly év végén történt az első olyan eset, amikor családon belül fertőződött meg két ember – apja és fia -, de továbbra sincs bizonyíték arra, hogy emberről emberre terjedő vírusmutáció okozta halálukat.

A WTO adatai szerint február 21-ig legalább 231 ember halt meg világszerte a madárkór H5N1-es vírusától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik