Nagyvilág

Három évet kapott az embercsempész konzul

Három és fél évi börtönbüntetésre ítélte a bécsi tartományi bíróság tanácsa Ausztria volt budapesti alkonzulját hivatali visszaélés, bűnszövetkezet létrehozása és embercsempészés miatt.

A vád szerint az alkonzul cinkostársaival együttműködve több ezer, a schengeni térségbe való belépésre feljogosító vízumot állított ki hamis papírok alapján és értékesített saját hasznára. A bíróság egyúttal elkobzott tőle 105 ezer eurót, amely a testület megítélése szerint törvényellenes üzelmeiből származott.

Hasonlóképpen szigorú, három évig terjedő börtön-, illetve pénzbüntetést kapott a többi vádlott is, köztük két osztrák vállalkozó és egy volt szerb rendőr. Tőlük 210 ezer és 350 ezer euró közötti összegeket koboztak el.

A törvényszék tanácsának ítéletét kihirdető elnök az indoklásban leszögezte, hogy a vádlottak – elsősorban a 44 éves alkonzul – kíméletlenül visszaéltek azoknak az embereknek a nyomorúságos helyzetével, akiknek jogosulatlanul engedélyezett vízumokat adtak el.

Az alkonzul és társai 2001 és 2005 között – kezdetben a néhai belgrádi, majd áthelyezése után budapesti főkonzul, J. R. irányításával – bűnszövetkezetben, kiépített hálózatot működtetve hozzávetőleg nyolcezer, a schengeni térség országaiba beutazást biztosító vízumot állítottak ki hamis iratok felhasználásával, majd adtak el jó pénzért szerbiai és moldovai állampolgároknak. A fővádlott, J. R. tavaly nyáron, 67 éves korában elhunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik