Nagyvilág

Olaszország is elismerte Koszovót

Az olasz kormány független államként ismerte el Koszovót, és ugyanígy döntött az észt kabinet is.

A koszovói függetlenség elismerése „nem vesz el semmit Szerbia iránti barátságunkból és szeretetünkből. Olaszország ezzel igazodik a nagy európai országokhoz” – jelentette ki Romano Prodi olasz kormányfő a kabinetülés után. Massimo D’Alema külügyminiszter előző este úgy nyilatkozott, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása „elkerülhetetlen kimenetele” volt a koszovói albánok törekvéseinek.

„Koszovó nem maradhat örökre nemzetközi irányítás alatt, és a koszovóiak már nem akarnak Szerbia uralma alatt élni” – jelentette ki egy rádiónyilatkozatában. Urmas Paet észt külügyminiszter a tallinni kormány csütörtöki ülése után – amelyen elismerték Koszovó függetlenségét – azt mondta: a Balkán stabilitása nagyon fontos a balti állam és európai uniós partnerei számára.

„Örömmel nyugtázzuk, hogy a függetlenség vasárnapi kikiáltásában a koszovói parlament hangsúlyozta: tartja magát a koszovói státusrendezésről készült Ahtisaari-tervhez, és megvédi a területén élő kisebbségek jogait, illetve történelmi, kulturális örökségét” – tette hozzá az észt külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik