Nagyvilág

Koalíciós kormány alakul Pakisztánban

Koalíciós kormányt alakít Pakisztán két legnagyobb ellenzéki pártja, amely fölényes győzelmet aratott a hét eleji törvényhozási választásokon Pervez Musharraf elnök szövetségesei felett.

A Pakisztáni Muzulmán Liga – Navaz (PML-N) és a Pakisztáni Néppárt
(PPP) vezetői csütörtökön bejelentették, hogy megállapodtak az
együttműködésről és a közös programról. A miniszterelnököt a hétfőn
tartott parlamenti választás győztes pártja, a néppárt adja majd, de
személyét egyelőre nem nevezték meg.

“Együtt fogunk dolgozni azon, hogy országos és tartományi szinten is közösen alakítsunk kormányt” – mondta Navaz Sarif volt kormányfő, a PML-N vezetője a megbeszélések után tartott közös sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Aszif Ali Zardari, a Pakisztáni Néppárt meggyilkolt vezetőjének, Benazir Bhuttónak a férje, a párt társelnöke.

Az új kormány első intézkedése az lesz, hogy segítséget kér az ENSZ-től annak feltárására, hogy ki állt Benazir Bhutto meggyilkolása mögött – közölte Zardari.

A Pakisztáni Néppárt és a Pakisztáni Muzulmán Liga – Navaz együtt a parlamenti mandátumok 60 százalékát birtokolja. A nemzeti egységkormány létrehozását hirdető néppárt jelezte, hogy más pártokra is számít a koalícióban, kivéve az eddig kormányzó, a Musarrafot támogató Pakisztáni Muzulmán Liga – Kuaid-a-Azam (PML-K) pártot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik