Nagyvilág

Obama és McCain nyert Wisconsinban

A wisconsini demokrata előválasztás - ahol a nyári jelöltállító konvencióra "csak" 74 delegátusért harcoltak az aspiránsok - elsősorban lélektani szempontból fontos. Clinton ugyanis nem tudta megállítani Obama győzelmi sorozatát.

Magabiztosan nyert a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál pedig John McCain szenátor a keddi amerikai előválasztási fordulóban Wisconsin államban. A CNN adatai szerint Obama Hillary Clintonnal szemben 57-42, McCain pedig Mike Huckabee-vel szemben 54-38 arányú győzelmet aratott az adatok 72 százalékos feldolgozottsága mellett.

Az illinois-i szenátort egy államban sem tudta legyőzni a volt first lady a február 5-i “szuperkedd” óta, Obama zsinórban a kilencedik győzelmét szerezte kedden. Clintonnak így, ha versenyben kíván maradni, “kötelező” hoznia Texast és Ohiót. Reményei szerint március 4-én e két népes államban visszaszerezheti elsőségét.

A wisconsini eredmény – az előző néhány előválasztáshoz hasonlóan – nyugtalanságot kelt Clinton táborában, hiszen az afro-amerikai politikus a 65 évesnél idősebb szavazók kivételével minden választói csoportban megverte a New York-i szenátor asszonyt. Ha csekély különbséggel is, de Obama volt a népszerűbb a nők, a fehérek, továbbá az alacsonyabb jövedelmű és a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező választók körében is.

Egyre több megfigyelő említi meg az “obamakánusok” jelenségét: olyan republikánus szavazókról van szó, akik Clinton iránt érzett zsigeri gyűlöletüket az előválasztásokon Obamára adott szavazatukban jelenítik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik