Nagyvilág

A NATO-csapatok lezárták Koszovó határát

A NATO blokád alatt tartja Koszovó északi határait, miután a szerbek a függetlenség kikiáltása után kifosztottak két átkelőhelyet.

Több száz szerb tiltakozó vám- és rendőrségi állásokat gyújtott fel Jarinje és Banja településeknél – közölte az ENSZ és a koszovói rendőrség. A határátkelők lezárása viszont inkább feldühösíti a koszovói szerbeket és a szerb kormányt – állítja a BBC helyszíni tudósítója.

A NATO-műveletek elvágják Koszovó főleg szerbek által lakott északi részét Szerbiától. A nemzetközi szervezet egyelőre egy napra zárja le a határátkelőket.

Az Egyesült Államok, Észtország és Franciaország csapatai pedig felvonultak a határnál.

A koszovói szerbek különösen megnehezítik az ENSZ tevékenységét, főleg északnyugaton, ahol többségben vannak. Az átkelőhelyet ért támadások és a NATO erre adott válasza nemcsak a koszovói szerbekkel, hanem a szerb kormánnyal is szembefordította a nemzetközi közösséget – írja a BBC.

A NATO vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) parancsnoka szerint észak-koszovói “helyi szerb vezetők” szervezték meg a két, Szerbia és Koszovó közötti határátkelő elleni keddi támadásokat.

Milan Ivanovic észak-koszovói nacionalista szerb vezető cáfolta és nevetségesnek minősítette a KFOR vádjait. Szavai szerint a KFOR és az UNMIK megszállták és koncentrációs táborrá változtatták Koszovót, az Egyesült Államok érdekeit képviselik, és olyan szerepet tulajdonítanak maguknak, mellyel nem rendelkeznek: a vádlóét és a bíróét.

Kedden Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Koszovóba utazott. A függetlenség kikiáltása óta Solana az első külföldi államférfi, aki Koszovóba látogatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik