Nagyvilág

Győzött az ellenzék Pakisztánban

Minden jel szerint az ellenzéki pártok aratnak győzelmet a pakisztáni parlamenti választásokon - derült ki kedden a nem hivatalos részeredményekből. Musarraf bejelentette, hogy nem mond le elnöki tisztéről.

Az ország 272 választókerületének többségéből, 229-ből beérkezett szavazatok összeszámlálásán alapuló részeredmények szerint az előrejelzéseknek megfelelően alaposan meggyengül a Pervez Musarraf elnököt támogató kormányzó párt, és megsemmisítő vereséget szenvednek az iszlamisták, akik a legutóbbi, 2002-es választásokon meglepően jól szerepeltek.

A dél-ázsiai atomhatalom következő kormányfőjét minden jel szerint az ellenzéki pártok adhatják. Tizennyolc órával a szavazatszámlálás kezdete után a Geo TV magántelevízió jelentése szerint a két ellenzéki párt együtt a nemzetgyűlés 272 mandátumának több mint felét szerezte meg, 139 képviselői helyhez jutott.

Bhutto pártja győzött

A részeredmények szerint a Pakisztáni Néppárt (PPP) több mint 33 százalékot szerzett, és a Navaz Sarif volt miniszterelnök vezette Pakisztáni Muzulmán Liga – Navaz (PML-N) 27,5 százalékon áll. A kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga – Kuaid-a-Azam (PML-K) messze lemaradt, mindössze 33 helyet szerzett.

A PML-K elnöke elismerte a párt vereségét. “Nyílt szívvel elfogadjuk az eredményeket, és az ellenzéki padsorokban fogunk ülni az új parlamentben” – mondta. Noha Musarraf maga nem indult a választáson – már tavaly ősszel biztosította újabb ötéves elnöki mandátumát -, a hétfői voksolást sokan az elnök politikájáról tartott referendumnak tekintik. Az államfő előre közölte: a választások kimenetelétől függetlenül kész együttműködni a leendő miniszterelnökkel.

Musarraf nem mond le

Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek nem áll szándékában lemondani, noha tábora vereséget szenvedett a parlamenti választásokon. A volt tábornok távozását a hatalomból az egyik győztes ellenzéki párt vezetője, Navaz Sarif kérte.

“Ez nem elnökválasztás volt. Musarraf elnököt már megválasztották öt évre” – válaszolta a követelésre az elnök szóvivője kedden. Navaz Sarif kinyilvánította, hogy kész együttműködni más pártokkal annak érdekében, hogy”örökre megszabadítsák Pakisztánt a diktatúrától”.

Sokan nem vettek részt

Az ellenzék hívei több helyütt – többek között Lahorban, a PML-N fellegvárában – már hétfő éjjel ünnepelni kezdtek, lőfegyverekből sorozatokat eresztettek a levegőbe, s édességet osztogattak az utcán. A részvételi arányt megfigyelők 30-40 százalék közöttire becsülték. Sokan az erőszaktól tartva nem vettek részt a szavazáson. A választások napján a hatóságok közlése szerint 24-en vesztették életüket politikai indíttatású erőszakos cselekményekben. Emiatt összesen négy választókerületben halasztották el a voksolást.

Az iszlám köztársaság parlamentjének alsóháza, a nemzetgyűlés 342 tagú, de csak 272 képviselői helyre választanak képviselőt. A maradék 70 mandátum közül 60-at nőknek tartanak fenn, a többit a kisebbségek képviselőivel töltik föl. Az országos választásokkal egyidejűleg hétfőn Pakisztánban megválasztották négy tartomány törvényhozásának tagjait is. A hivatalos eredményt várhatóan kedd este teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik