Nagyvilág

Politikai gyilkosságok a pakisztáni választások előtt

Szigorú biztonsági intézkedések mellett hétfő reggel megkezdődtek a parlamenti választások Pakisztánban. Az egyik ellenzéki jelöltet a választások megkezdése előtt gyilkolták meg.

Helyi idő szerint reggel nyolc órakor (közép-európai idő szerint hajnali négy órakor) megnyíltak a szavazóhelyiségek; a mintegy 81 millió választójogosult délután öt óráig (közép-európai idő szerint délután egy óráig) adhatja le voksát. A rendőrség mellett több mint 80 ezer katona ügyel a rendre a voksolás napján.

Hétfőre virradó éjszaka ismeretlen támadók megöltek öt embert, köztük az ellenzéki Navaz Sarif volt miniszterelnök pártjának egyik jelöltjét, valamint annak titkárát és testőrét a kelet-pakisztáni Lahorban. A meggyilkolt politikus választókerületében a választási bizottság elhalasztotta a szavazást.

A legtöbb szavazatra a Pakisztáni Néppárt (PPP) számíthat; ennek az ellenzéki pártnak volt a vezetője Benazir Bhutto. A politikusnő nem egészen két hónappal ezelőtt merénylet áldozata lett. A közvélemény-kutatások szerint a Pervez Musarraf elnököt támogató kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga – Kuaid-a-Azam (PML-K) jelentős számú szavazatot fog veszíteni.

Pervez Musarraf pakisztáni államfő kijelentette, hogy elkötelezett a megbékélési
politika mellett. “Véget kell vetnünk a szembenállásnak, és a megbékélésre kell
törekednünk” – mondta az elnök újságírók előtt Ravalpindiben, miután leadta
szavazatát. “Én magam mindenkivel a kiegyezésre fogok törekedni” – tette hozzá.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik