Nagyvilág

Női elnöke lehet Izraelnek

Cipi Livni külügyminiszter lett a Kadima izraeli kormánypárt elnöke, de csak minimális előnnyel győzött a párt belső választásán.

A választási bizottság által csütörtök hajnalban közölt hivatalos végeredmény szerint az 50 éves politikus a voksok 43,1 százalékát szerezte meg, vagyis többet, mint az egyfordulós győzelemhez szükséges 40 százalék. Legkomolyabb ellenfele, Saul Mofaz közlekedési miniszter 42 százalékot ért el.

Az Izrael legbefolyásosabb asszonyaként számon tartott Livni győzelme nem okozott meglepetést, mivel már jó ideje minden közvélemény-kutatás szerint ő volt a legnépszerűbb. Az viszont meglepő, hogy csak ilyen kis különbséggel, mindössze 431 szavazattal tudta megelőzni Mofazt.

A szavazatok 82 százalékának összesítése után Livni még 45 százalékkal vezetett, míg Mofaz a voksok 40,8 százalékát tudhatta magáénak. A különbség folyamatosan csökkent, ahogy egyre több szavazatot összesítettek.

Cipi Livni a korrupciós vádakkal illetett Ehud Olmert kormányfőt váltja a pártelnöki poszton. A Kadima elnökeként jó esélye van arra, hogy Golda Meir (1969-1974) után Izrael második női miniszterelnöke legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik