Nagyvilág

Új állam született – az FN helyszíni tudósítása

Több mint száz éve vártunk erre a napra, s ma békésen kívánunk ünnepelni – ezt az üzenetet kívánják az egyszerű emberek közvetíteni Pristinában. Koszovó mától hivatalosan is független. Az FN helyszíni tudósítása.

Koszovó fővárosát, Pristinát autókürtök zaja töltötte be és lobogók lepték el, miközben minden utcán lévő ember énekelt, az arcokon öröm tükröződött. Az egykori szerb tartomány 1999 óta várt erre a napra. Ezrek vonultak az utcákra Pristinában, amely mától a világ legújabb államának fővárosa, hogy megünnepeljék ezt a – mint mondják – a “világ összes albánja számára történelmi pillanatot”. Minden jelentős településen hasonlóképpen ünnepeltek az emberek: énekeltek, doboltak, örömükben kurjongattak.

Mitrovica – amelyet a régió lehetséges krízisforrásának tartanak az albánok és a szerbek éles etnikai megosztása miatt – viszont csendes volt. Az északi, szerb rész 2008. február 17-én ugyanolyan volt, mint bármikor máskor, míg a déli, albánok lakta területen a lakosság ünnepelte és örömkönnyeket hullatott. Ám közben sokan néztek át az Ibár-folyó másik partjára, reménykedve, hogy egy napon visszatérhetnek kényszerűen elhagyott házaikba.

Vasárnap kora estig a rendőrség szerint nem történtek incidensek. Úgy tűnik biztonsági szempontból minden csöndes és nyugodt Koszovó szerte. Később az ünnepség egy nagyszabású koncerttel folytatódik, s az “Újonnan született” emlékmű leleplezésével hág tetőfokára Pristina központjában.

Egész Koszovó ünnepelt - Függetlenségi képgaléria!

Egész Koszovó ünnepelt – Függetlenségi képgaléria!

A legizgalmasabb nap

A nap történései délelőtt 10 órakor kezdődtek, amikor Hasim Thaqi miniszterelnök a kormány épületében lévő irodájából a parlamentbe ment, hogy rendkívüli ülés összehívását kérje a testület elnökétől. A kormányfő szándékát 11-kor a nyilvánosság előtt is bejelentette a Grand Hotelben.

Délben a parlament elnöksége és a frakciók vezetői megegyeztek az ülés napirendjéről, melynek legfontosabb pontja a Függetlenségi Nyilatkozat felolvasása volt.

Délután háromkor a miniszterelnök és Fatmir Sejdiu koszovói elnök beszédeivel elkezdődött a parlament ülése, majd 15.39-kor Hasim Thaqi a függetlenségi nyilatkozat felolvasását követően Koszovót független államnak nyilvánítja, kiemelve: “kinyilvánítjuk, hogy Koszovó demokratikus, világi és multietnikus köztársaság, amelyet a diszkrimáció tilalma és a törvény előtti egyenlőség elvei irányítanak. Minden Koszovóban élő közösség jogait védjük és elő fogjuk mozdítani érvényesülésüket, megteremtve ugyanakkor a szükséges feltételeket hatékony részvételük számára a politikai és döntéshozatali folyamatokban.”

Hashim Thaqi a parlamentből távozva - új államot jelentett be (Fotó: FN)

Hashim Thaqi a parlamentből távozva – új államot jelentett be – Képgaléria!


Tíz perccel később a képviselők 109:0 arányban szavazták meg a nyilatkozatot. Tizenegy kisebbségi képviselő, beleértve a szerbeket, nem vettek részt az ülésen.

Békés, sokszínű államot teremtettek

A parlament február 17-i rendkívüli ülése, amely eleget tett az emberek akaratának egy olyan társadalom felépítésére, mely elismeri az emberi méltóságot és megerősíti állampolgárai büszkeségét, egyben elkötelezve magát a közelmúlt fájdalmas hagyatékával való szembenézésre a megbékélés és a megbocsátás szellemében, Koszovót független államnak nyilvánította.

A Függetlenségi Nyilatkozat szerint az új állam elkötelezett a nép sokszínűségének megvédésére, előmozdítására és megbecsülésére. Megerősítette ugyanakkor azt a kívánságot, hogy Koszovó az euro-atlanti család teljesen integrált tagjaivá váljon.

Nem akarnak precedenst teremteni

A dokumentum leszögezi, hogy Koszovó egy sajátos esete és eredménye a volt Jugoszlávia “nem-konszenzusos alapú” szétesésének és nem alkot precedenst semmilyen más helyzet számára. Emlékeztet azokra az évekre, amelyekben Koszovót a küzdelem és az erőszak uralta, mely minden civilizált ember lelkiismeretét felkavarta. Megköszönték az 1999-es intervenciót, melynek eredményeként megszűnt Belgrád ellenőrzése, amelyet az ENSZ átmeneti adminisztráció gyakorolt.

Koszovó “független, szuverén és demokratikus állam” – közölte Jakup Krasniki parlamenti elnök, azt követően, hogy a képviselők megszavazták a függetlenségi nyilatkozatot.

Pristina utcáit elárasztották az emberek (Fotó: FN)

Pristina utcáit elárasztották az emberek – Függetlenségi képgaléria!

Elsőként Hasim Thaqi miniszterelnök és Fatmir Sejdiu elnök írták alá a pergamenre nyomtatott dokumentumot. Az aláírást követően mutatták be a nemzeti címert és zászlót. Ez utóbbi egy kék alapon Koszovó aranyozott térképét tartalmazza és hat csillagot, egyet-egyet minden etnikai csoport számára.

Elismerést kérnek

A vasárnapi nyilatkozatot az új kormányzat körültekintően egyeztetette az Egyesült Államokkal, az Európai Unió meghatározó hatalmaival, s arra számít, hogy hétfőn több állam is el fogja ismerni a független Koszovót, különösen az EU brüsszeli külügyminiszteri találkozóját követően.

A miniszterelnök vasárnap 192 levelet írt alá a világ államai kormányzatainak címezve, beleértve Szerbiát, kérve az új állam nemzetközi elismerését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik