Nagyvilág

A szerbek begurultak

Kézigránátot hajítottak egy uniós és egy ENSZ-es épületre Kosovska Mistrovicában, Belgrádban pedig az amerikai és a szlovén követség elé vonultak és megdobáltak szerb tüntetők.

Kézigránátokat hajítottak egy európai uniós és egy ENSZ-épületre vasárnap, néhány órával Koszovó függetlenségének kikiáltása után a jelentős szerb lakossággal rendelkező Kosovska Mitrovicában – közölte a helyi rendőrség.

A két gránát közül csak az robbant fel, amelyikkel az ENSZ-épületet célozták meg. Senki sem sérült meg a detonációban. A másik robbanószerkezetet annál az épületnél találták meg, ahol az Európai Unió jogállamiság-misszió (EULEX) helyi csoportját helyezik majd el – közölte a hatóság.

A vegyes – albán és szerb – lakosságú város északi részén él az albán többségű Koszovóban a legnagyobb, egy településen lakó szerb közösség. Nem messze a vasárnapi robbanások helyszínétől, az EULEX érkezését előkészítő uniós szakemberek szállásául szolgáló épületnél csütörtökön is történt egy robbanás, amelynek eredetét azonban egyelőre nem sikerült kideríteni.

Belgrádban demonstrálók betörték kövekkel az amerikai nagykövetség ablakait, majd a körülbelül ezer fős tömeg a jelenleg az Európai Unió elnöki tisztjét betöltő szlovén képviseletet támadták meg – tudósít a BBC. Személyi sérülés azonban nem történt, a rendőrök nagy erőkkel vonultak fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik