Nagyvilág

A magyar pártok üdvözlik a függetlenséget

A Fidesz üdvözli Koszovó függetlenségét, az SZDSZ szerint a lépés elkerülhetetlen volt, míg az MDF egységes magyar álláspontot javasol az ügyben. A külügyminiszter az Ahtisaari-terv követésére bíztatja az új államot.

Magyarország fontosnak tartja, hogy a függetlenségét kikiáltó Koszovó tartsa be az Ahtisaari-tervben foglaltakat, egyebek mellett biztosítsa a kisebbségi jogokat – hangsúlyozta Göncz Kinga. A külügyminiszter közleményében kiemelte: Magyarország továbbra is olyan közös uniós álláspontot szorgalmaz, amely egyaránt szem előtt tartja a koszovói kérdés megnyugtató rendezését, a térség stabilitásának erősítését, valamint a Szerbiával kialakult jószomszédi együttműködésünket és a vajdasági magyar közösség érdekeit.

A Fidesz üdvözli a bejelentést

A Fidesz üdvözli a koszovói függetlenségi nyilatkozatot, a párt szerint Magyarországnak az Európai Unió meghatározó államaival együtt kell elismernie az új államot – mondta Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa. “A Fidesz részéről üdvözlöm a koszovói parlament döntését. Arra kérjük a magyar külügyminisztert, hogy a holnapi uniós külügyminiszteri ülésen mindent tegyen meg annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai ismerjék el Koszovó függetlenségét” – hangsúlyozta Németh Zsolt.

Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának elnöke kiemelte: egyetért a külügyminiszterrel abban, hogy a felügyelt függetlenség jelentheti Magyarország, a vajdasági magyarok és a térség egészének a stabilitását. A Fidesz fontosnak tartja, hogy Szerbia világos uniós perspektívát kapjon, aminek fontos eleme lehet – a vajdasági magyarok szempontjából is fontos – vízummentesség.

Magyarországnak az Európai Unió meghatározó tagállamaival együtt kell elismernie a független Koszovót. Ha a tagállamok egy nagy csoportja ezt megteszi, akkor Magyarországnak nincs indoka különutas politikát folytatni – tette hozzá.

Az MSZP a stabilitást hangsúlyozza

Fontos a térség stabilitása és Szerbia, illetve az ott élő magyar kisebbség helyzete – mondta az MSZP szóvivője. Az MSZP álláspontja az, ami az ország érdeke. Azaz, fontos a térség stabilitása, az európai integrációs vérkeringésbe bekapcsolódott Szerbia helyzete, benne természetesen a magyar kisebbséggel, továbbá a most függetlenségét kikiáltott Koszovó viszonya a szerb kisebbséggel – fejtette ki Nyakó István.

SZDSZ: az egyetlen megoldás volt

Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása a rendezés egyetlen lehetséges megoldása volt az SZDSZ szerint. Az SZDSZ következetes álláspontja volt, hogy Koszovó státuszának 1999 óta húzódó végleges rendezése hozzájárul a Balkán stabilitásához. Tekintettel arra, hogy a rendezésre tett eddigi tárgyalásos kísérletek nem vezettek eredményre, és a megoldáshoz nem vittek közelebb, a függetlenség egyoldalú kikiáltása a jelen körülmények között elkerülhetetlen, a rendezés egyetlen praktikusan lehetséges megoldása volt – tartalmazza Szent-Iványi István közleménye.

Az SZDSZ megérti Koszovónak az Európai Unió és a NATO szerepvállalására vonatkozó kéréseit, üdvözli, hogy az EU jóváhagyta a Koszovóba küldendő polgári misszió (EULEX) mandátumát, és támogatja, hogy a felkérésre a NATO is mihamarabb pozitív választ adjon.

Az MDF közös elismerést szeretne

Az MDF abban érdekelt, hogy Magyarország a parlamenti pártok és a kormány közötti konszenzus alapján ismerje el a független Koszovót – hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs, a Magyar Demokrata Fórum szóvivője.

“Az MDF abban érdekelt, hogy Koszovó magyar részről történő elismerése egyrészt a vajdasági magyarok érdekei mentén, másrészt a hazai parlamenti pártok és a kormány konszenzusos döntése alapján, továbbá az Európai Unióban kiérlelt álláspont figyelembe vételével történjen meg” – emelte ki Kerék-Bárczy Szabolcs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik