Nagyvilág

Putyin fenyegetőzik

Putyin orosz elnök figyelmeztetett: ha olyan fegyverzetet telepítenek Ukrajnába, Lengyelországba vagy Csehországba, amely veszélyezteti országa nemzetbiztonságát, válaszlépéseket tesz.

Oroszország nem akarja rakétáit sem Ukrajnára, sem Csehországra, sem Lengyelországra irányítani, de idejében figyelmeztet: amennyiben ott olyan fegyverzet vagy támaszpontok jelennek meg, amelyeket az orosz szakértők az orosz nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek ítélnek, akkor kénytelen lesz megfelelő válaszlépéseket tenni – mondta csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin ezzel összefüggésben a Csehországban és Lengyelországban telepítendő amerikai rakétapajzselemeket, illetve az Ukrajna NATO-csatlakozása nyomán esetleg ott megjelenő NATO-támaszpontokat említette meg. Egyúttal bírálta mindhárom országot, amiért a lakosságot nem kérdezték meg, támogatja-e ezeket a döntéseket.

Kijelentette: nem tudja, hogy a három országhoz fűződő orosz kapcsolatoknak ártani fog-e, ha Moszkva kénytelen lesz átirányítani rakétáit, de úgy vélte, hogy nem. Ezzel szemben, mint mondta, biztos abban, hogy az európai biztonság szintje csökkenni fog.

Az államfő a Kremlben tartott hetedik, és egyben államfőként tartott utolsó éves sajtóértekezletén néhány percben felsorolta az elért eredményeket – köztük a reáljövedelmek növekedését, a szegénység csökkenését, a demográfiai problémák megoldására tett intézkedések első hatásait -, legfőbb problémaként pedig az inflációt nevezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik