Nagyvilág

Putyin elköszönt

Putyin utolsó elnöki sajtóértekezletén értékelte saját teljesítményét, Oroszország és Kína, valamint az Egyesült Államok kapcsolatát, de beszélt utódjelöltjéről és Koszovóról is. Kijelentette: nem ő Európa leggazdagabb embere.

Saját tevékenységét értékelve Vlagyimir Putyin kijelentette: kudarcot nem lát, a kitűzött célok megvalósultak, a feladatokat megoldották, fő sikerként pedig az egységes állam újbóli megteremtését, a gazdaság piaci alapon való újjáépítését nevezte meg. Azt mondta, hogy elégedett azzal, amit elnöksége nyolc éve alatt elvégzett. A harmadik elnöki periódus lehetőségéről szólva leszögezte: elnöksége első napján elhatározta, hogy nem fog jogszabályokat sérteni, ezt elvi kérdésnek tekinti. Oroszországnak jogállamnak kell lennie, s ehhez az szükséges, hogy mindenki kövesse a törvényeket – hangsúlyozta Putyin.

Csendes kampány, biztos Medvegyev-győzelem?

Vlagyimir Putyin azért támogatja Dmitrij Medvegyev elnökjelöltségét, mert úgy tartja: kiválóan felkészült, moszkvai munkája során gazdag tapasztalatokat szerzett, tisztességes ember, és ő személyesen megbízik benne – közölte az orosz elnök csütörtöki moszkvai éves sajtóértekezletén. Elmondta: nem szükséges újra elosztani a felhatalmazásokat, ha Medvegyev államfő és ő maga miniszterelnök lesz, és nem lesz nagyobb változás Medvegyev hivatalba lépésével sem kül-, sem pedig belpolitikai téren.

Az orosz elnökválasztási kampány csendes voltát Putyin azzal indokolta, hogy a szavazók többsége támogatja a kijelölt irányvonalat. „Hogy a kampány csendesen zajlik, nincsenek viharos viták, és nem forrósodik fel a hangulat, az nem az oroszországi demokrácia hiányosságait mutatja, hanem azt, hogy a többség támogatja az utóbbi években kijelölt és követett irányvonalat” – mondta. Kijelentette: bevált és kedvező hatással van az orosz politikai rendszer fejlődésére a parlamenti küszöb 7 százalékra emelése és az, hogy a pártoknak minimum 50 ezer taggal kell rendelkezniük.

Kína barát, Amerika partner lehet

Oroszország Kínához fűződő, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatait a világ stratégiai stabilitásának legfontosabb tényezőjeként minősítette az orosz elnök. Kína Oroszország stratégiai partnere, s ezt alátámasztja a folyamatos közös munka, a gazdasági kapcsolatok gyors fejlődése – mondta Putyin. A kétoldalú kapcsolatokban a legfőbb problémaként a határ mentén jelentkező környezetvédelmi kérdések megoldását nevezte meg.

Oroszország és az Egyesült Államok között az elnökváltástól függetlenül pozitív, de legalábbis partneri párbeszéd lesz, mert erre szorítják mindkét ország vezetését az alapvető érdekek Putyin szerint. Mély meggyőződésének adott hangot, hogy ezt értik az amerikai vezetők is, s ez független attól, hogy mi hangzik el a választási kampányban, s hogy kit választanak meg végül elnöknek. „Oroszország az Egyesült Államokkal való együttműködés nélkül – és ugyanez áll az Egyesült Államokra – nem tudja leküzdeni az olyan globális kihívásokat, mint a terrorizmus elleni harc, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, a szegénység vagy a fertőző betegségek elleni harc” – mondta az orosz elnök.

Koszovó: a kettős mérce

Vlagyimir Putyin Koszovó ügyében kettős mérce helyett egységes megítélést követelt minden hasonló konfliktust illetően. Kijelentette: Koszovó függetlenségének elismerése nem jogszerű, és erkölcstelen. Az államok területi épségét ugyanis alapvető elvként rögzíti a nemzetközi jog, Koszovó esetében pedig az ENSZ BT 1244-es határozata is rögzíti Szerbia területi épségét. Az orosz elnök az észak-ciprusi szakadár török állam és Abházia példájára hivatkozva azt mondta: ha a „sok közül egyetlen esetben a politikai célszerűségből indulunk ki, ezzel a nemzetközi jog alapjait rázzuk meg”.

Oroszország nem akar konfrontálódni egyetlen országgal sem, és alaptalan feltételezés, hogy fel akarná támasztani a hidegháborút, de keményen megvédi saját érdekeit – szögezte le csütörtöki beszédében az orosz államfő. Hozzátette: országa saját fejlődésére akar összpontosítani. Gazdasági és katonai téren megnövekedett lehetőségei ugyanakkor módot adnak arra, hogy határozottabban védje nemzeti érdekeit.

Lélekben gazdag

Vlagyimir Putyin légből kapottnak, merő hazugságnak nevezte azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, melyek szerint ő volna Európa egyik leggazdagabb embere. Az orosz elnök kijelentette: ő a leggazdagabb, mert érzelmeket gyűjt, s az orosz választók már kétszer megajándékozták bizalmukkal.

Moszkvai éves sajtóértekezletén az orosz elnök a szokásostól eltérően sokat tréfálkozott, és gyakran nevettette meg hallgatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik