Nagyvilág

Pánikhangulat Koszovó függetlensége előtt

A kormány számára minden koszovói a szerb állam teljes jogú tagja – hangsúlyozta a szerb kormányfő arra kérve a tartomány szerb lakosságát, hogy a függetlenség után se hagyják el otthonukat, és maradjanak Koszovóban.

A szerb miniszterelnök, Vojislav Kostunica arra kérte a koszovói szerbeket, hogy ne hagyják el a tartományt azt követően, hogy a lakosság 90 százalékát adó albán népesség – várhatóan a hétvégén – kikiáltja Koszovó függetlenségét.

A kijelentés azt követően hangzott el, hogy koszovói szerb politikusok felszólították a kormányt, hogy ne keltsenek pánikot a függetlenség elleni radikális retorikával, hanem kérjék arra a lakosságot, hogy ne hagyják el a tartományt – írja a The New York Times.

Erőszakhullám jöhet

Koszovó várhatóan vasárnap kikiáltja függetlenségét, amelyet a nyugati államok minden bizonnyal hamar elismernek majd. Annak ellenére, hogy Szerbia és Oroszország az utolsó pillanatig hevesen ellenezte a tartomány függetlenedési szándékát. Moszkva kijelentette, hogy nem vezet be szankciókat sem Koszovó, sem a függetlenséget támogató országok ellen.

A szerb védelmi miniszter Belgrádban úgy fogalmazott, hogy Koszovó függetlenedését követően akár erőszakhullámra is lehet számítani. Bízom benne, hogy nem kerül rá sor, de fel vagyunk készülve a legrosszabbra is – fogalmazott.

A szerb kormány csütörtök délután előre semmisnek nyilvánította Koszovó függetlenségének kikiáltását – számol be az MTI. „Koszovó átmeneti hatóságainak az egyoldalú függetlenséget kinyilvánító eljárásai és cselekedetei érvénytelenek és semmisek, mert sértik Szerbia területi épségét és szuverenitását” – olvasható a belgrádi kormányhatározatról kiadott hivatalos közleményben.

Vitatott az EU szerepe

A kormányfő és az elnök ellentétén alapuló szerb kormányválság azért bontakozott ki, mert a koalíciós partnerek nem értenek egyet abban, hogy Szerbiának közelednie kell-e az Európai Unióhoz azután, hogy az a függetlenedő Koszovó felügyeletének átvételére készül.

A Die Welt című német lap értesülései szerint az EU-misszió létszáma jóval meghaladja majd a korábban tervezett 1800 főt, és elérheti akár a 2200-at is. A létszámnövelést az unió azzal magyarázza, hogy speciális rendőri csapatokra lehet szükség közvetlenül a függetlenség kikiáltása után. Az EU-misszióba Németország eddig 150-200 főt ajánlott fel, ez a második legnagyobb felajánlás Olaszországot követően – írja a Die Weltre hivatkozva a The New York Times.

Megszállásról beszélnek

A kormányfő mellett a koszovói szerbeket fő egyházi vezetőjük, Artemije raska-prizreni püspök is a földjükön maradásra, egyben az albán hatalommal szembeni békés ellenállásra biztatta csütörtökön – írja az MTI.

A püspök Koszovó függetlenségének várható kikiáltását megszállásnak minősítette, s úgy fogalmazott, hogy “a népnek át kell vészelnie ezt a megszállást, úgy, hogy nem vesz részt a megszálló hatalom tevékenységében, de engedelmeskedik parancsainak”. Másfajta ellenállást nem tanúsíthatunk, mint hogy kinyilvánítjuk véleményünket és akaratunkat, s csupán átmenetiként, túlélendőként fogadjuk el a ránk kényszerített döntést.

Etnikai tisztogatástól tartanak

Artemije nem hisz az albánok szerbek iránti jóindulatában, függetlenül attól, hogy mit ígérnek a függetlenség kikiáltása előtt. Szerinte nem kétséges, hogy változatlanul meg akarják tisztítani Koszovót a szerbektől, s minden más nem albántól. Meg fogják kísérelni erőszakkal befejezni az etnikai tisztogatást, felszámolni kulturális örökségünk maradékát, amely a szerbek sok évszázados koszovói jelenlétéről tanúskodik – mondta.

A 73 éves püspök ma a Szerb Ortodox Egyház egyik legnagyobb tekintélyű főpapja, a Koszovót és a szerbség bölcsőjének tekintett délnyugat-szerbiai vidéket, Raskát magában foglaló egyházmegye vezetője. A milosevici rezsim uralma idején egyfajta belső számkivetettségben élt, mert felemelte szavát a népirtás, és általában mindenfajta erőszak ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik