Nagyvilág

Nincs helye Szent Istvánnak a szlovák naptárban

Nem kap emléknapot Szlovákiában a magyar államalapító Szent István király, akinek a szlovák kereszténydemokraták szerint más jeles történelmi személyiségekkel együtt helye lenne a szlovák naptárban.

A parlamentben egyszerű többséggel rendelkező koalíciós pártok csütörtökön leszavazták a kereszténydemokraták (KDH) indítványát. A KDH Szent Istvánon kívül a tudós Bél Mátyásnak, Mária Terézia királynőnek, Chatam Sófer pozsonyi csodarabbinak és több, a mai Szlovákia területén fennállt egykori híres iskolának az emléknapját is szívesen látták volna a szlovák naptárban.

Az előterjesztő KDH honatyái hasztalan győzködték a koalíció képviselőit, hogy minden kultúrnemzetnek megvan a saját történelmi emlékezete, s abban helyet kapnak azok a személyiségek, akiknek emléke előtt az utókor kész fejet hajtani. Emlékezet nélkül csak primitív közösségek képesek létezni, a szlovákok pedig semmiképpen sem engedhetik meg maguknak, hogy a történelmükben egy évezrednyi időre kiterjedő légüres tér tátongjon. És mindez csupán azért, mert egyesek nem kedvelik a magyarokat – mondta a Szent István Intelmeiből is idéző kereszténydemokrata Frantisek Miklosko.

Márpedig hasznos lenne tudni – hangsúlyozta -, hogy a szlovákok épp azért tudták elkerülni a cseh nemzetbe beolvadt morvák sorsát, mert a soknemzetiségű történelmi Magyarországon élő kisebbségek nemzeti önazonosságát és anyanyelvét csak a XIX. század második felétől érték sérelmek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik