Külföld

Gázvezetéken leselkednek az oroszok?

admin
admin

2008. 02. 14. 14:40

Svédország attól tart, hogy Oroszország kémkedési céllal visszaélhet a Balti-tenger fenekén lefektetni tervezett Északi Áramlat gázvezetékkel.

Oroszország a tervezett csővezetéket és annak egyéb berendezéseit, például „plattformjait, olyan elektronikus érzékelők telepítésére használhatja fel, amelyek szerepe túlmutat a csővezeték üzemeltetéséhez szükséges mértéken” – fogalmaz a Svéd Védelmi Akadémia (FOI). Oroszország így vízen, víz alatt és a levegőben is előnyre tehetne szert a térségben folyó titkosszolgálati tevékenységben. Ez elsősorban Észtország, Finnország, Svédország és Dánia felségvizeit érintené, azaz egyaránt sújtana NATO-tag és semleges államokat is.

A Stern.de német hírportál jelentése szerint egyebek közt emiatt merültek fel kifogások az Északi Áramlat megépítésére létrehozott német-orosz konzorcium dokumentumaival kapcsolatban. Ezekben a Stern.de szerint nem szerepelnek fontos, a csővezeték ellenőrző berendezéseire vonatkozó részletek; csupán az áll bennük, hogy „csúcsminőségű” műszerek telepítését tervezik. Az ajánlati dokumentációban a csővezeték mentén lefektetni tervezett adatkábelre vonatkozóan sincs semmilyen információ.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.