Nagyvilág

Újra kiadták a Mohamed-karikatúrákat

Dán újságok újra megjelentették azon néhány, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra egyikét, melyek két éve heves tiltakozást váltottak ki a muszlim világban.

Állításuk szerint az akcióval a szólásszabadság iránti elkötelezettségüket akarták demonstrálni, miután kiderült egy állítólagos terv arra vonatkozóan, hogy megölik a rajzokat készítő egyik karikaturistát. Ennek kapcsán kedden három gyanúsítottat tartóztattak le, megelőzve egy ilyen támadást.

A karikatúrákat eredetileg 2005 szeptemberében közölték a Jyllands-Posten című lapban. A megjelent rajzok nyomán akkor szerte a világon támadtak meg dán nagykövetségeket, és a kitört zavargások nyomán többtucatnyi embert öltek meg – írja a BBC Online.

Az újra közölt rajzok egyike Mohamedet egy meggyújtott biztosítékú bomba alakú turbánban ábrázolja.

Most az újra kiadott karikatúrákat a Jyllands-Posten és néhány más vezető lap, mint a Politikien és a Berlingske Tidiende közölte. A szerkesztőségek álláspontja szerint azért tették mindezt, hogy egyértelműen kiálljanak a szólásszabadság mellett, amelyet mint újság mindig is védeni fognak – fogalmazott a Berlingske Tidende.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik