Nagyvilág

Őslakosaitól kér bocsánatot Ausztrália

Bocsánatot kér az ausztrál kormány az őslakosokkal szemben elkövetett igazságtalanságokért. 1970-ig mintegy százezer őslakos gyermeket szakítottak el szüleitől, hogy integrálják őket.

Az ausztrál kormány szerdán terjeszti elő a parlamentben azt a történelmi jelentőségű indítványt, amelyben ünnepélyesen bocsánatot kérnek az őslakosoktól azokért az igazságtalanságokért, amelyeket 1910-1970 között követtek el ellenük az egymást követő kormányok.

A javaslat szövege szerint a canberrai törvényhozás bocsánatot kér a bennszülött lakosságtól, az ország legszegényebb és leginkább hátrányos helyzetű kisebbségétől „mélységes fájdalmukért”, mindazért a „méltánytalanságért, megaláztatásért, amelyet korábbi kormányok és parlamentek politikája és az általuk bevezetett törvények okoztak nekik”.

1910 és 1970 között mintegy 100 ezer, többségében „félvér” őslakos gyereket szakítottak el szüleitől szövetségi törvényekre és a helyi államok jogszabályaira hivatkozva, amelyek úgy érveltek, hogy az őslakos közösség pusztulásra van ítélve, ezért jobb, ha a gyerekeket integrálják a társadalomba.

A témakörben tíz éve végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az akkori gyerekek közül sokan tartós pszichikai károsodást szenvedtek családjuk és kultúrájuk elvesztése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik