Nagyvilág

Obama ismét tarolt

Barack Obama az amerikai demokrata előválasztási verseny egyértelmű éllovasává lépett elő kedden: a Potomac-előválasztások mindhárom helyszínén nyert Hillary Clintonnal szemben.

A Virginia és Maryland államban, valamint a fővárosban, Washington D.C.-ben rendezett előválasztási fordulókban a republikánus versengésben John McCain is mindenhol legyőzte vetélytársát, Mike Huckabeet, megszilárdítva ezzel elsőségét.

Barack Obama illionis-i szenátor győzelmi sorozatát – a hét végén öt fordulóban nyert – nem tudta megállítani a volt first lady. A papírforma szerint az afroamerikai jelöltaspiráns kedden is magabiztosan nyert.

Obama jó úton halad (Fotó: MTI)

Obama jó úton halad (Fotó: MTI)

Obama Virginiában a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett 64-35 arányban, Marylandben 32 százalékos feldolgozottságnál 59-37, Washington D.C.-ben a szavazatok 98 százalékának ismeretében 75-24 arányban vezetett. McCain a három helyszínen 99, 31, 98 százalékos feldolgozottság mellett 50-41, 56-29, illetve 68-17 arányban volt az első.

Huck végveszélyben

Az ABC televízió becslése szerint Obama eddig összesen 1209, Clinton 1192 delegáltat gyűjtött össze a nyári jelöltállító pártkongresszusra, ahol 2025 szavazatra lesz szükség a jelöltség megszerzéséhez. McCain küldötteinek száma 804, Huckabee-é 240; a republikánusoknál 1191 küldött kell majd a győzelemhez.

Obama már a következő előválasztási forduló helyszínén, Wisconsin államban, Madisonban mondta el győzelmi beszédét, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az országnak új irányra van szüksége, amelyet ő képvisel. Kijelentette, „jó úton haladunk”, de figyelmeztetett, a verseny még nem ért véget. „A pénz és befolyásolás, a metsző pártos megosztottság, valamint a kicsinyes civakodás évtizedeinek leküzdéséhez nem egy estére, még csak nem is egy választásra lesz szükség” – hangoztatta.

McCain Kennedyt idézte

McCain a virginiai Alexandriában John Kennedy volt elnök híres szavait idézve arról beszélt, hogy elnökként az lesz a vezérelve: „ne azt kérdezd, mit tesz érted az ország, hanem hogy te mit tehetsz az országért”. Huckabeenek – riválisát ezzel mintegy leírva – megköszönte „lelkes szereplését”, mint fogalmazott, teljesítménye időnként izgalmassá tette a versenyt.

Huckabee a Fox News hírtévének úgy nyilatkozott, továbbra sem adja fel a küzdelmet addig, amíg McCain nem gyűjti össze a jelöltség megszerzéséhez szükséges számú delegáltat.

A republikánus versengés egyre inkább lejátszottnak tűnik. Mivel a Potomac-államokban is a győztes mindent visz elve érvényesül, McCain keddi hármas győzelmével Huckabee még inkább eltávolodott a jelöltségtől.

Obama felül

A demokrata verseny viszont drámai fordulatot látszik venni: Obama felülkerekedik Clintonon, aki alig több mint egy hónapja még a demokrata mezőny megkérdőjelezhetetlen favoritja volt.

Obama a február 5-i szuperkedd óta nyolc fordulót nyert meg, a New York-i szenátor egyet sem. Obama eddig 21 államban és a fővárosban győzött, Clinton 10 államban. Clinton kampánya úgy tűnik, kifulladóban, stábja már a március 4-i nagy falatot, az ohiói és texasi előválasztásokat célozta meg mentőövként. Jövő héten kedden is lesznek fordulók Hawaii-n és Wisconsin államban, ahol Obama a népszerűbb.

Újabb csere

Közben folytatódott Clinton kampányának átszervezése: miután a hét végén Hillary kampányfőnököt cserélt, kedden Mike Henry, a kampányfőnök helyettes is bejelentette távozását.

Hillary – két lépést előre ugorva – kedd este már Texasban kampányolt. El Pasóban mondott beszédében nem említette a Potomac-fordulót, sem a személycseréket kampánystábjában.
Arról beszélt, hogy “én bizonyítottam, készen állok, érjük el együtt”.

Nők Obama mögött

Clinton esélyeire nézve különösen aggasztó, hogy Obama kedden Virginiában azon lakosságcsoportok körében is nyert, amelyeknek többsége korábban a volt first lady mögött állt.

Obamára több mint 10 százalékkal több nő szavazott, mint Clintonra, és a latino szavazók körében 10 százalékos volt az előnye. A Potomac-térségbeli győzelmében fontos szerepe volt annak is, hogy a térségben az országos átlagnál jelentősebb a fekete népesség aránya.

Inognak

A keddi The New York Times szerint Obama sikerét látva több olyan demokrata szuperdelegátus is meginog, aki eddig Clinton mellett kötelezte el magát. Egyikük kijelentette: ha a volt first lady nem hozza Ohiót és Texast, akkor elbúcsúzhat a jelöltségtől.

Az Ipsos kedden közzétett felmérése szerint ha ma lenne az elnökválasztás, Obama legyőzné McCaint, Hillary azonban legfeljebb döntetlent érne el a republikánus jelölttel szemben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik