Nagyvilág

Irritálják Basescut a miniszterjelöltek?

A román Nemzeti Liberális Párt úgy határozott, hogy Teodor Melescanu védelmi minisztert javasolja az igazságügy tárca élére. A politikus és a védelmi tárca élére javasolt szenátor azonban az államfő személyes és politikai ellenfelei, így kinevezésüket Basescu nem biztos, hogy aláírja.

A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) olyan személyeket jelölt az igazságügyi és a védelmi tárca élére, akik köztudottan Traian Basescu államfő politikai és személyes ellenfelei – állapította meg a keddi román sajtó.

A lapok emlékeztetnek arra, hogy Melescanu korábban vitába keveredett Basescuval, amikor megtagadta a hét volt és egy jelenlegi miniszter elleni büntetőjogi vizsgálat indításával foglalkozó akták továbbküldését az ügyészségre.

Basescut irritálják

A román lapok azonban úgy vélik, hogy főként Radu Stroe liberális szenátor megnevezése váltja majd ki Basescu ellenszenvét. A Gandul című napilap szerint a kormány fő erejét képező liberálisoknak ezzel a javaslatukkal elsősorban az volt a szándékuk, hogy irritálják Basescut.

Az Evenimentul Zilei című napilap emlékeztet arra, hogy Stroe és Basescu közötti konfliktus gyökere visszanyúlik ifjúságuk idejére. A lap szerint Stroe annak idején Basescut ki akarta tenni az egykori Kommunista Ifjúsági Szövetségből.

Meglepetésre készülnek

A liberálisok meglepetést tartogatnak Basescu számára abban az esetben, ha valóban megtagadja a liberális szenátor kinevezését. Készek ugyanis a védelmi tárca élére ugyanazt a Norica Nicolait jelölni, akinek igazságügyi miniszterré való kinevezését Basescu megakadályozta.

Az államfőnek ez ügyben igazat adott az alkotmánybíróság, amely azonban olyan döntést hozott, hogy az ország első embere csak egyszer utasíthatja vissza egy miniszter kinevezését, s indoklást mellékelnie kell hozzá. A liberálisok ezt a határozatot úgy értelmezik, hogy Nicolai ellen másodszor már nem emelhet kifogást Basescu, aki kénytelen most két, számára rossz megoldás közül választania – írják a román lapok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik