Nagyvilág

Nem kisebbségbarátok az EU-intézmények

Az Európai Unió intézményei nem éppen a kisebbségek iránti barátságukról híresek, a romániai magyar képviselőknek Brüsszelben az érzelmi megközelítésektől távoli tényekkel, konkrét elképzelésekkel kell kommunikálniuk, általában a frakciók politikai színezetének megfelelő érveket kell találniuk - mondta Winkler Gyula EP-képviselő a romániai Új Magyar Szó keddi számában.

Az európai honatya első brüsszeli tapasztalatairól számolt be a bukaresti lapnak adott interjújában, s egyebek között elmondta, hogy Brüsszelben mindig kiegészítő információkkal kell szolgálni, ha a romániai, erdélyi, székelyföldi regionális kérdésekről kívánnak tárgyalni.

Azt, hogy létezik egy fontos, lélekben nagyszámú erdélyi magyar közösség vagy romániai magyar kisebbség, nagyon sokan tudják, azt már kevesebben, hogy az erdélyi régión belül létezik egy székelyföldi régió, és létezik szórványmagyarság.

„Nem hallgatom el, hogy az EU intézményei nem éppen kisebbségbarátságukról híresek” – állapította meg a politikus, rámutatva, hogy Brüsszelben nincs is túl sok információ az erdélyi magyarságról. A jól értesült képviselők kisebbségben vannak, akik pedig csak halvány ismeretekkel rendelkeznek, azoknak kiegészítő információkat kell szállítani – mondta.

Tekintettel arra, hogy a honatya politikailag kényes regionális kérdésekkel is foglalkozik, a lap felveti, hogy ez mennyire hat vissza a bukaresti román kollégákra. „Nem könnyű a dolgunk, mert a demokrata-liberális kollégákkal szemben Sógor Csabával (a másik RMDSZ-es EP-képviselővel) kisebbségben vagyunk. Az arány tizenhat a kettőhöz” – mondta Winkler, aki szerint a romániai politikai élet nagyon rányomja bélyegét a brüsszeli tevékenységre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik