Nagyvilág

Nem kérnek az EU-misszióból a csádiak

A csádi lázadók elutasítják az Európai Unió tervezett békefenntartó misszióját, mert nem hisznek a csapatok semlegességében - közölte hétfőn egyik szóvivőjük.

„A fegyveres ellenzék szövetsége nem hisz többé egy olyan haderő semlegességében, amelyet túlnyomórészt francia katonák alkotnak, és amely francia műveleti irányítás alatt áll” – fogalmazott a szöveg, amelyet az Idriss Deby elnökkel szemben álló felkelők szóvivője juttatott el nyugati hírügynökségekhez.

Ismét azzal vádolták a jelenleg kétoldalú egyezmény keretében Csádban állomásozó francia csapatokat, hogy február 2-án és 3-án a fővárosnál, N’Djamenánál közvetlenül beleavatkoztak a harcokba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a Deby kormánya elleni támadást. Bár Párizs – Csád egykori gyarmattartója – korábban többször utalt arra, hogy Idriss Deby kormányát tekinti törvényesnek és őt támogatja, többször is visszautasította a felkelőknek azt az állítását, hogy közvetlenül beavatkozott a harcokba a kormányerők oldalán. A francia védelmi minisztérium szerint csak akkor lőttek, ha önvédelemből volt rá szükség.

Az ENSZ felhatalmazása alapján létrehozott, Eufor névre keresztelt misszió azt a feladatot kapta, hogy Csád keleti és a Közép-afrikai Köztársaság északkeleti részén biztosítsa a szintén belső konfliktus dúlta szudáni Dárfúrból érkezett menekültek és a csádi harcok elől elmenekült csádi „belső menekültek”, összesen mintegy 450 ezer ember védelmét. A mintegy 3700 fős Euforba Franciaország 2100 főt küld.

„Nyomatékosan felszólítjuk a többi európai országot, hogy ne adjanak csapatokat az Euforhoz, amelynek végső célja (Idriss) Deby rendszerének védelme” – folytatódik a felkelők közleménye. Az Eufor kiküldéséről már meghozták a döntést, azonban a csádi fővárost is elérő harcok miatt egy héttel ezelőtt felfüggesztették útnak indítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik