Nagyvilág

Hallgatnak a szerbiai válságról

A vezető szerb politikusok hétfőn mély hallgatásba burkolóztak az ország működését megbénító politikai válsággal kapcsolatban. A különböző táborokhoz tartozó egyetemisták viszont hangos vitát folytattak róla.

Estig sem derült ki, hogy Boris Tadic államfő és Vojislav Kostunica államfő – a válság két főszereplője – leült-e tárgyalni egymással, mint ígérte.

Kora délután a Tadic Demokrata Pártjához kötődő belgrádi diákszervezet mintegy kétezer főt vonzó tüntetést szervezett a kormányfő ellen, amelyet nyilatkozatban támogatott az elvben Kostunica alárendeltségébe tartozó, viszont demokrata párti vezetésű ifjúsági és sportminisztérium, több ifjúsági szervezet pedig elhatárolódott tőle.

A Belgrádi Egyetemisták Szervezetének megmozdulását először a Belgrádi Egyetemisták Szövetsége minősítette pártrendezvénynek, majd a nap folyamán elítélte az újvidéki, a kragujeváci és a nisi egyetemisták szervezete is.

Az utóbbi négy – a szerbiai egyetemisták több mint kilencven százalékát tömörítő – szervezet szerint Szerbiában változatlanul régi, elavult programok futnak a felsőoktatásban, ahol a róla szóló törvény rendelkezéseit nem tartják be, és amelynek kapcsán szót ejteni is felesleges a Bolognai Folyamatról.

“Ha ez így megy tovább, nő az elégedetlenség, egyre több – az oktatás miatti – diáktiltakozás, blokád lesz, és ezzel tovább csökken az egyetemi intézmények tekintélye” – írták a politikai tiltakozás kapcsán az azt feleslegesnek tartók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik