Nagyvilág

Obama behozta Clintont

Barack Obama biztosan nyert riválisával, Hillary Clintonnal szemben az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemben mindhárom államban - Washingtonban, Nebraskában és Louisianában -, ahol szombaton demokrata előválasztási fordulót rendeztek. Már senki sem tudja, éppen melyikük pártbéli támogatottsága nagyobb. A republikánus befutó, John McCain ugyanakkor gyengén szerepelt.

Az északnyugati Washingtonban a szavazatok 96 százalékos feldolgozottsága mellett Obama eredménye 68, míg Clintoné 31 százalék volt. A középnyugati Nebraskában 99 százalékos feldolgozottságnál Obama 68-32 arányban vezetett Clintonnal szemben. A jelentős fekete népességű déli Louisianában pedig a demokrata választók 57 százaléka szavazott Obamára, míg Clinton 31 százalékot kapott 97 százalékos feldolgozottsági aránynál.

Obama még a Karib-tengeri Virgin-szigeteken is győzött. A mindössze 9 delegáltat adó térségben szintén szombaton tartottak jelölőgyűléseket; a voksok kétharmadát kapta Obama.

Fej-fej mellett

Az eddigi előválasztási fordulók után oly szoros a verseny a demokrata elnökjelöltségért, hogy arról sincs egyetértés, melyiküknek van több jelöltje. Az el nem kötelezett szuperküldötteket nem számolva szombatig például a CBS és az NBC hírtéve szerint Obama vezetett, míg az AP hírügynökség és a CNN hírtévé a New York-i szenátor asszony előnyéről írt. A becslést nehezíti az el nem kötelezett szuperdelegátusok, akiknek a felmérések szerint nagyobb hányada támogatja Clintont. Sok elemző szerint kettejük versenyében csak a nyári jelöltállító konvenció fogja kimondani a végső szót, és a mérleg nyelvének szerepét a szuperküldöttek fogják játszani.

A szombati előválasztások után a CNN számítása szerint a szuperdelegátusokkal együtt Clinton 1099, Obama 1039 küldöttet tudhat maga mögött. Az augusztusi pártkongresszuson 2025 delegált kell a jelöltség megszerzéséhez. Obama szombat esti győzelmi beszédét már a virginiai Richmondban mondta el, ahol kedden rendeznek előválasztást. “Az Önök szavazataival Virginiában is nyerni fogunk, megnyerjük a novemberi általános választást és átformáljuk az országot” – hangoztatta a szinte örjöngő ünneplő tömeg előtt. Már Virginiába érkezett Clinton is, aki egy demokrata vacsorán vett részt, beszédében azonban nem ejtett szót a szombati előválasztási fordulókról.

Huckabee faragott hátrányán

A Nebraska alatti Kansas államban a republikánus jelölőgyűléseken Mike Huckabee szinte megalázó vereséget mért John McCainre: a végeredmény szerint előbbi a szavazatok 60, utóbbi 24 százalékát kapta. Kettejük versenye szoros eredményt hozott a Republikánus Párt washingtoni jelölőgyűlésein és louisianai előválasztásán. Huckabee Louisianában 97 százalékos feldolgozottságnál 44-42 arányban, Washingtonban a szavazatok 78 százalékának ismeretében 26-24 arányban vezetett McCainnel szemben.

A baptista lelkészből politikussá vált Huckabee, volt arkansas-i kormányzó annak ellenére folytatja a versenyt, hogy McCain arizonai szenátor a szuperkedden aratott győzelmeivel lényegében bebiztosította jelöltségét. Huckabee szombaton kijelentette, hogy hisz a csodákban, és a verseny még korántsem fejeződött be. Mint hozzátette, amíg marad esélye, nem adja fel. Cáfolta, hogy alelnökjelölt szeretne lenni az elnökségre pályázó McCain mellett.

A republikánus fordulókra jellemző “a nyertes mindent visz” elve alapján Huckabee kapta Kansasben mind a 36 delegáltat. Összesítésben azonban csak 234 küldöttet tudhat magáénak, messze elmaradva McCaintől, aki már 719 küldöttet gyűjtött össze. A szeptemberi eleji jelöltállító kongresszuson 1191 szavazatra lesz szükség a győzelemhez. A republikánus jelöltségért elvben még Ron Paul texasi kongresszusi képviselő is versenyben van; Kansasben 11 százalékot kapott, összesen 14 küldött az övé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik