Nagyvilág

Jövő vasárnaptól lesz független Koszovó?

A pristinai és a belgrádi sajtó értesülései szerint is jövő vasárnap, február 17-én hirdetik meg Koszovó függetlenségét, amelyet két-három héttel később kiáltanak ki ünnepélyesen, neves külföldi vendégek, köztük Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője és Bill Clinton volt amerikai elnök jelenlétében.

Pristinai tömegtájékoztatási eszközök – a Koha Ditore című, rendszerint igen jól tájékozott újság, s a koszovói rádió is – rendre brüsszeli forrásokra hivatkozva közölték, hogy a dél-szerbiai tartomány parlamentje jövő vasárnap végső döntést hoz a függetlenség kikiáltásáról. Ebben felkéri az Európai Uniót, hogy az átmeneti időszak – a Szerbiától történő teljes elszakadás – levezénylésére küldjön missziót Koszovóba.

Az EU a tagállamokra bízza az elismerést

A rendőrökből, jogászokból, közigazgatási szakemberekből álló mintegy 1800 fős csapat elindításáról – EU-nagyköveti szinten – már február 4-én megszületett a döntés, de a diplomácia szabályai szerint ez csak a magát függetlennek nyilvánító Koszovó kérésére válhat hivatalossá, legközelebb az EU-külügyminiszterek február 18-i ülésén.

A Politika című belgrádi újság – szintén brüsszeli értesülésekre hivatkozó – szombati híre szerint a miniszterek határozata a tagországokra bízza, hogy elismerik-e az új államot, vagy sem. A többségük – fokozatosan – ezt teszi, néhányan pedig, mint például Ciprus, fogadkoznak, hogy soha. Esetleg hetekkel később, mint a március elején választás elé néző Spanyolország, amelynek miniszterelnöke a látszatát is kerülni akarja annak, hogy tápot ad a baszk és katalán szeparatizmusnak.

Az EU himnuszára ünnepelnek majd

Az igazi ünneplés ezután jön, s mint a pristinai rádió szombaton jelentette, már azt is eldöntötték, hogy a fő rendezvényen Beethoven IX. szimfóniájának vége, a Schiller szövegére írt, sokszor Örömódaként, az EU himnuszaként is emlegetett részlet fog felhangzani. A koszovói posta is készíti az ünnepi alkalomra szánt bélyegeket.

A belgrádi Politika szerint az időzítésnek fontos szerepe van. Márciusban a Koszovó függetlenné válását máig mereven ellenző Oroszország fog elnökölni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de ha addigra az új ország elismerésének folyamata elindul, cselekvési lehetősége jelentősen beszűkül Ez annak ellenére igaz, hogy Moszkva és Belgrád máig legerősebb – sok állam által támogatott – érve az, hogy Koszovó jövőjéről csak az Egyesült Nemzetek Szervezete dönthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik