Nagyvilág

Eredménytelen a cseh államfőválasztás

A két államfőjelölt, Václav Klaus és Jan Svejnar egyaránt továbbjutott a harmadik fordulóba, amelyre szombaton délelőtt kerül sor. Míg az első két fordulóban külön-külön szavazott a képviselőház és a szenátus, addig a szombati harmadik fordulóban már együtt szavaz a két ház.

Az első fordulóban a győzelemhez abszolút többséget kellett volna megszereznie valamelyik jelöltnek mind a két házban, ami nem sikerült. A 200 tagú képviselőházban Jan Svejnar 106, míg a 81 tagú szenátusban Václav Klaus 47 szavazatot kapott, s ezzel mindketten továbbjutottak a második fordulóba.

A második fordulóban a győzelemhez a leadott szavazatok többségét kellett volna megszereznie egy jelöltnek mindkét házban, ami nem sikerült. A nem hivatalos információk szerint Svejnar a képviselőházban ezúttal 104, míg Klaus a szenátusban 48 szavazattal jutott tovább. A hivatalos eredményt csak szombaton hirdetik ki.

A parlament két házának közös ülését a második szavazás után este kilenc órakor ugyanis megszakították, s harmadik fordulóra szombaton délelőtt kerül sor. Megfigyelők szerint várható, hogy ezen Klaus megkapja a győzelemhez szükséges többséget. Ennek azonban egyik fontos feltétele, hogy a kommunista képviselők és szenátorok betartsák korábbi ígéretüket, miszerint a harmadik fordulóban senkit sem fognak támogatni, mert egyik jelölt sem felel meg nekik. Az első két fordulóban a kommunisták azért támogatták Svejnart, nehogy Klaus “túl könnyen győzzön”.

Cseh médiaértesülések szerint a helyzet nagyon bonyolult, s az éjjeli órákban újabb tárgyalásokra kerül sor, mert mindkét fél megpróbálja még megerősíteni saját táborát.

Bár az ülés délelőtt kezdődött, magára az államfőválasztásra csak mintegy 10 órás vita után került sor.

A viszály almáját az jelentette, hogy a parlament titkos vagy nyílt szavazással válasszon államfőt. A Klaust támogató Polgári Demokratikus Párt által ellenőrzött szenátus a titkos, míg a többségében Svejnar oldalán álló képviselőház a nyílt szavazást szorgalmazta. A megszakításokkal tarkított több órás éles és indulatos vita, huzavona után, amelyben a felek egymást vádolták obstrukcióval, a honatyák többsége végül is a nyílt szavazás mellett tette le a voksát.

Az egész napos huzavonát a házszabályokról a politikai kommentátorok többsége az államfőválasztáshoz méltatlannak minősítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik