Nagyvilág

A demokratáknál nem döntött a Szuper Kedd

A republikánusoknál John McCain meghatározó előnyre tett szert Mitt Romney-val szemben, míg a demokratáknál Hillary Clinton vezet Barack Obama előtt az elnökjelölti versenyben. Itt azonban még nem dőlt el semmi.

Az adatok közel teljes feldolgozottsága mellett a Demokrata Pártnál Hillary Clinton, a republikánusoknál John McCain szerezte meg a legtöbb küldött támogatását a novemberi amerikai elnökválasztást megelőző, eddig lezajlott előválasztási fordulókban. A hivatalos végeredményre azonban még várni kell, ugyanis külföldön is lehet szavazni, egészen február 12-ig.

A Demokrata Pártnál arányosan oszlanak meg a jelöltaspiránsokra az egyes államokban leadott szavazatok, a republikánusoknál főszabály szerint a győztes mindent visz elv érvényesül, vagyis a legtöbb szavazatot besöprő induló szerzi meg az adott állam összes küldöttét.

A CNN számításai szerint az éleződő küzdelemben Clinton 825, Obama 732 támogatást tudhat maga mögött. Ebből a Szuper Kedden előbbi 582, utóbbi 562 jelölést szerzett. Az elnökjelöltséghez 2025 küldött támogatására lesz szükség.

Republikánus oldalon John McCain arizonai szenátor vezet 613 küldöttel, mögötte sorrendben Mitt Romney és Mike Huckabee következik 269, illetve 190 delegálttal. Az elnökjelöltség elnyeréséhez itt 1191 küldött szavazata kell.

Közel teljes feldolgozottság mellett – a CNN adatai szerint – a demokrata párti versenyben Hillary Clinton szerzett győzelmet Alabamában, Arkansasban, Alaszkán, Arizonában, Kansasban, Massachusettsben, New Yorkban, New Yersey-ben, Észak-Dakotában, Oklahomában és Tennessee államban. Ráadásul 75 százalékos feldolgozottság mellett a legtöbb küldöttet delegáló Kaliforniában is ő végez az élen. Obama nyert Connecticut, Colorado, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kansas, Minnesota, Missouri és Utah államban.

A republikánusoknál John McCain győzött New York, Arizona, Connecticut, Delaware, Illinois, Kalifornia, Missouri, New Jersey és Oklahoma államokban. Mike Huckabee lett az első Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee és Nyugat-Virginia államban. Mitt Romney nyert viszont Colorado, Massachusets, Montana, Minnesota, Észak-Dakota és Utah államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik