Nagyvilág

Dübörög az ópiumgazdaság Afganisztánban

Az országban állomásozó nyugati adminisztráció erőfeszítései ellenére évről évre növekszik az ópiumtermelés Afganisztánban. A fő probléma, hogy a termelők nagy része a bevétele 10 százalékát a táliboknak adja.

Az ENSZ kábítószer-ellenes harccal foglalkozó bécsi hivatalának szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint Afganisztánban 2007-ben 193 ezer hektárt vetettek be mákkal, melynek gubójából a heroin alapanyagául is szolgáló ópiumot vonják ki.

Ez 17 százalékkal több, mint a megelőző évi termelés, igaz, a 2004. évi rekordot, a 206 700 hektárnyi ültetvényt nem éri el.
Az előrejelzések szerint valószínűleg idén is hasonlóan nagy mennyiségű ópiumot állítanak elő az ázsiai országban.

Elképzelhető ugyan stagnálás vagy kismértékű csökkenés, egyes tartományokban – elsősorban Kandahár és Uruzgán területén – azonban további növekedés várható. Emellett feltehetően a hasis és a marihuána alapanyagául szolgáló indiai kender termesztése is tovább nő Afganisztánban.

Mindezek értelmében Oroszországnak és Európának újabb súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatok kezelésére kell felkészülnie, hiszen az Afganisztánban megtermelt kábítószerek túlnyomó részét ezekben a térségekben forgalmazzák – figyelmeztetett Antonio Maria Costa, a hivatal vezetője.
A kormányellenes erők, így például a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesei jelentős jövedelemre tesznek szert a máktermesztők megadóztatásából. A gazdák 72 százaléka vallotta az ENSZ-felmérés készítőinek, hogy jövedelmének általában 10 százalékát fizeti be adóként a kormányellenes erőknek, akiknek ez idén mintegy 100 millió dolláros bevételt jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik