Nagyvilág

Az al-Kaida ismét Amerika ellen támad

Az al-Kaida pakisztáni bázisa egyre erősebé válik, a terroristák kiképzése és szervezettsége lassan eléri azt a szintet, amikor alkalmassá válik arra, hogy az Egyesült Államok területén ismét támadásokat hajtson végre – jelentette ki egy szenátusi ülésen a nemzeti hírszerzés igazgatója.

Osama bin Laden és segédje, Ayman al-Zawahri továbbra is a terrorszervezet élén állnak, és a terorristák új generációját állították maguk mellé – Mondta Mike McConnel a törvényhozók előtt. A szervezet rendelkezik azzal a képességgel, mely az Egyesült Államok megtámadásához elengedhetetlen, ez pedig olyan, többségében nyugati terorristák bevonását jelenti, akik az amerikai társadalomba beágyazódva helyi célpontok megsemmisítésére képesek – idézi az igazgató szavait a The New York Times.

McConnel szavai szerint az al-Kaida tevékenységéről szóló legújabb hírszerzői jelentések szerint a pakisztáni kiképzőközpontokban többségében amerikai állampolgárságú személyeket készítenek fel a terorrtámadásokra. Konkrét támadás megszervezéséről azonban még nincsenek információk – tete hozzá.

A CIA vezetője, Michael V. Hayden szintén felszólalt a szenátus előtt, és arra kérte a testületet, hogy engedélyezzék a terrorgyanús személyek elleni kihallgatás során azt a technikát, mely erős vízsugár segítségével a vízbefulladás érzetét kelti az illetőben.

Hayden elmondása szerint ezt a technikát eddig három terrorgyanús személy ellen, Abu Zubaydah, Abd al-Rahim al-Nashiri és Khalid Shaikh Mohammed ellen alkalmazta a CIA 2002-ben és 2003-ban, amikor az Egyesült Államok ellen készülő merényletre gyanakodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik