Nagyvilág

Indul a koszovói EU-misszió

Mind a 27 uniós tagállam rábólintott arra a megállapodásra, mely alapján az EU a rendért és a jogrend betartatásáért felelős missziót küldene a Szerbiától függetlenedni vágyó tartományba.

A misszió kiküldésének pontos dátumáról várhatóan az unió külügyminiszteri találkozóján döntenek majd február 18-án.

Az uniós küldetésről még a szerbiai választások előtt írásban megegyeztek, annak érdekében, hogy ne befolyásolják az elnökválasztás végkimenetelét – írja a BBC.

Az unió által kiállított 1800 fős csoport kiküldésének jogalapja az ENSZ BT 1244-es határozata, mely alapján nemzetközi jelenléttel kell szavatolni Koszovó biztonságát.

A misszió az EULEX Koszovó nevet kapja, és az első 16 hónap alatt várhatóan 205 millió eurót fog felemészteni. Az unió Pieter Feith holland diplomatát választotta az EU koszovói különmegbízottjának. A 16 000 fős NATO-erő továbbra is a tartományban marad.

Boris Tadic győzelme után az unió szorosabb politikai, kereskedelmi és utazási feltéteket ajánlott fel Szerbiának, erről csütörtökön döntenek, de Vojislak Kostunica kormányfő már kijelentette, hogy nem hajlandó aláírni a dokumentumot.

Elemzők szerint a szoros küzdelem után Tadic számára elengedhetetlen, hogy megbirkózzon koalíciós partnerével, Kostunicával, még annak árán is, hogy törvényhozási választásokat ír ki, mely destabilizálhatja az országot – írja a Times Online. A vélemények megoszlanak a tekintetben, hogy egy új választáson az uniós csatlakozást támogató reformista erők, vagy a Moszkva-barát Nikolic tábora kerülne ki győztesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik