Nagyvilág

Orosz és brit tengerészek estek kalózok fogságába

Nincs veszélyben a Szomália partjainál elrabolt Svitzer-Korszakov hajó négy orosz és két brit állampolgárból álló legénysége. Tárgyalások indultak a hajó kiszabadításáért.

A tulajdonos Svitzer dán hajózási cég irodája érintkezésbe lépett a hajó kapitányával, aki közölte: a hajót Mogadishu kikötőjébe vitték, egyetlen helyi hatóság képviselői sem léptek a fedélzetre. Senki semmiféle követelést nem támasztott, semmit nem kifogásolt. A St. Vincent és Grenada zászlaja alatt közlekedő hajó Szentpétervárról indult Szahalinra Szingapúr érintésével. Három napja éppen az Ádeni-öbölből hajózott ki, amikor a fegyveres kalózok lerohanták.

A BBC helyi tudósítójának értesülése szerint nem Mogadishuba, hanem egy északabbra fekvő kikötőbe vitték a hajót. A Svitzer-Korszakov tulajdonosa, a dán Svitzer cég brit közvetítők útján tárgyalásokat kezdett a hajó kiszabadításáról. Szomália partjai előtt nem ritka a kalózkodás. A BBC tudósítója szerint a kalózok kiválóan felszerelt hajókon járnak, többnyire még műholdas telefonjuk is van, s így támadják meg az arra járó hajókat, amelyeket vagy kirabolnak, vagy elrabolnak, hogy utólag váltságdíjat kérjenek értük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik