Nagyvilág

A franciák is beavatkoznának a csádi harcokba

Az ENSZ vagy az Afrikai Unió hozhat olyan határozatot, amely módosítja a Csádban állomásozó francia csapatok misszióját - jelentette ki hétfőn Bernard Kouchner francia külügyminiszter a párizsi Roissy repülőtéren, ahova megérkezett az első két, a csádi harcok elöl menekülő külföldieket szállító repülőgép.

A francia hadsereg gaboni kitérővel, Libreville-ből szállítja Párizsba a csádi fővárosból, N’Djamenából önként távozókat. Nem sokkal éjfél előtt szállt le az első gép, fedélzetén 202 utassal (a 130 francia mellett 27 ország állampolgáraival). Hétfőn délben további 363 Csádból menekülő külföldi érkezett a francia fővárosba.

A francia külügyminiszter jelezte: egyértelmű, hogy Párizs a választásokkal hatalomra került Idriss Deby Itno elnököt támogatja, de a francia hadsereg eddig semleges maradt a kormányerők és a lázadók közti harcokban, és kizárólag a külföldiek védelmét és a légi bázisok biztosítását látta el Csádban.

Beavatkoznának

Kouchner kegyetlennek minősítette a lázadók hét végi támadását a csádi főváros ellen, és elképzelhetőnek tartotta, hogy a nemzetközi felháborodás beavatkozáshoz vezethet.
„Egyelőre nincs semmilyen változás, de amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot hoz, vagy az Afrikai Unió ülése során merül fel más javaslat, meglátjuk” – tette hozzá a francia diplomácia vezetője.

Franciaország – amely egy kétoldalú megállapodás értelmében csapatokat állomásoztat egykori gyarmatán – többször jelezte, hogy legitim védelem esetén kész beavatkozni. Nicolas Sarkozy francia államfő vasárnap kétszer beszélt telefonon csádi kollegájával, hogy „tisztázza a helyzet alakulását több szempontból” – olvasható az Élysée-palota közleményében.

Evakuálnák a külföldieket

Hervé Morin védelmi miniszter a Le Figaro című párizsi napilapnak adott interjújában elmondta: „Franciaország egy külön, védelmi megállapodás keretében vagy pedig egy ENSZ-mandátum alapján avatkozhat be Csád egységének biztosítására és a legitim kormány megvédésére”. „Az akció a vérfürdő elkerülését célozná” – tette hozzá a védelmi miniszter.

A francia külügyminiszter tájékoztatása szerint a lázadók által a főváros elfoglalására indított harcokban az elmúlt napokban több százan sérültek meg. A francia hadsereg eközben olyan biztonsági pontokat épített ki, ahonnan az országot elhagyni kívánó külföldieket tudja evakuálni. Az eddig Párizsba érkezett személyek közül senki sem sérült meg. „Bombázás folyt, valóságos katonai akcióra volt szükség a kimenekítésükhöz, amelyet Franciaország csodálatosan hajtott végre” – mondta Kouchner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik