Nagyvilág

Orosz atomrakétákat irányítanának a lengyelekre?

A lengyel külügyminiszter szerint Oroszország zsarolja hazáját a Lengyelországba telepítendő amerikai rakéták ügyében. Csak utalt rá, hogy moszkva azzal fenyeget: atomrakétákat állít lengyel célpontokra.

Moszkva fenyegetésekkel próbálja megakadályozni, hogy egyezség jöjjön létre Washington és Varsó között az amerikai rakétaelhárító rakéták lengyelországi telepítéséről – mondta el a a hivatalos látogatáson Washingtonban tartózkodó Radek Sikorski. Utalt rá, hogy Moszkva figyelmeztette Varsót: nukleáris rakétákat irányoz be lengyel célpontokra, ha az ország befogadja az amerikai rakétákat.

Ezek telepítése moszkvai álláspont szerint aláásná Oroszország nukleáris elrettentő képességét. Az Egyesült Államok szerint a tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs, amelynek részeként Lengyelországba kerülnének az amerikai ellenrakéták, Irán és más „lator államok” esetleges rakétatámadásai ellen lenne hivatott védeni a nyugati országokat. Egyáltalán nem irányulna Oroszország ellen.

Az Egyesült Államoknak több segítséget kell nyújtania Lengyelország biztonságának szavatolásához, ha meg akar egyezni Varsóval a rakéták telepítéséről – hangsúlyozta Sikorski. Hírek szerint erről próbálja majd meggyőzni amerikai tárgyalópartnereit, Dick Cheney alelnököt, Condoleezza Rice külügyminisztert és Robert Gates védelmi minisztert is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik