Nagyvilág

Giuliani visszalépett

Kiszállt a republikánus elnökjelöltségért vívott harcból Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, és bejelentette, hogy John McCain arizonai szenátor jelöltségét támogatja.

Giuliani szerdán jelentette be döntését a Ronald Reagan elnöki könyvtárban. A 63 éves politikus a súlyos vereséget jelentő harmadik helyen végzett a keddi floridai előválasztáson. Távozásával két esélyes maradt a republikánus jelöltségért folyó küzdelemben: John McCain és Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó.

Giulianit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, helytállását elismerve, a “nemzet polgármestereként” emlegették. Tavaly még a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns volt.

A január 3. óta tartó előválasztási időszakban azonban alaposan elszámította magát: a korai, kisebb államokat kihagyva főleg a nagyobb súlyú államokban kampányolt. Ez a taktika hibásnak bizonyult. A Florida előtti fordulókban nagyon gyengén szerepelt, aminek következtében országos támogatottsága is visszaesett.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, aki – mint környezetéből megerősítették – csütörtökön bejelenti, hogy McCain jelöltségét támogatja – írta a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik