Nagyvilág

Merkel és Sarkozy kéz a kézben

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár szerdán Párizsban hitet tett amellett, hogy "kéz a kézben" dolgoznak majd, hogy Európa megfelelő válaszokat találjon a globalizáció kihívásaira, mindenekelőtt a nagyarányú bevándorlás okozta problémákra.

“Azt javasoltam Merkel asszonynak, hogy dolgozzon együtt a francia (uniós) elnökséggel”, mivel “Európának szüksége van országaink együttműködésére” – jelentette ki Sarkozy a jobboldali Népi Mozgalom Uniójának (UMP) Európa jövőjével foglalkozó konferenciáján, ahol a német CDU és az Európai Néppárthoz tartozó más pártok is képviseltették magukat.

Az év második felében Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, és Sarkozy felidézte, hogy Berlin is aktívan együttműködött Párizzsal a 2007. eleji német uniós elnökség idején.

Kedves Nicolas

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnök asszonya, aki a konferencia mintegy félezer fős hallgatósága előtt csak “kedves Nicolasnak” szólította a francia államfőt, egyebek közt azt mondta, hogy “a világ nem fog Európára várni”, s azt kívánta, hogy Franciaország “erős” legyen uniós elnöki szerepében.

Sarkozy ismét előhozakodott az “európai bevándorlási paktum” elképzelésével, amelynek kidolgozását a francia (uniós) elnökség egyik prioritásának nevezte. Az elképzelést, amelyet Nagy-Britannia már támogatásáról biztosított, csütörtöktől ismertetik Németországban.

Tagok helyett partnerek

A két európai nagyhatalom vezetője megerősítette, hogy ellenzik Törökország teljes jogú belépését az Európai Unióba, s ehelyett különleges partneri viszonyt ajánlanak Ankarának.

A francia elnök egy “Mediterrán Unió” létrehozására irányuló kezdeményezése kapcsán, amelyhez Németország igen kritikusan viszonyul, Merkel most azt a reményét fejezte ki, hogy ahhoz az EU minden tagországa csatlakozhat majd, egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel.

A földközi-tengeri térség lakóinak együttműködése “összeurópai feladat” kell legyen – hangsúlyozta a német kancellár. Sarkozy a maga részéről azt hangoztatta, hogy “egyetlen országnak sem szabad akadályoznia más országok előrehaladását”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik