Nagyvilág

McCain és Clinton nyert Floridában

A republikánusoknál John McCain, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzött a Floridában kedden tartott előválasztáson, míg a nagy vesztesnek Rudy Giuliani volt New York-i polgármester bizonyult, aki valószínűleg kiszáll az elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemből.

Hillary Clinton jelentős, két számjegyben mérhető előnnyel utasította maga mögé legfőbb riválisát, Barack Obamát, ám a diadalnak csak jelképes jelentősége van.

Csak jelképes győzelem

A párt országos vezetősége ugyanis úgy döntött, hogy nem veszik figyelembe venni az állam küldötteinek szavazatait a nyári elnökjelölő konvención. Büntetésül azért, mert a floridai demokraták az országos vezetőség beleegyezése nélkül az eredetileg tervezettnél korábbi időpontra helyezték a szavazást, hogy ezzel nagyobb súlyt kapjanak a jelöltségért folyó harcban. Hasonló büntetést kapott Michigan állam is.

John McCain arizonai szenátor viszont fontos győzelmet aratott, mert így megerősítette pozícióját, mint a republikánus párt elnökjelölti tisztségének legfőbb várományosa, s nyugodtan várhatja a február 5-i megakeddet, amikor 22 államban rendeznek előválasztást. Úgy a demokrata, mint a republikánus párt esetében is eldőlhet az elnökjelölt személye.

Giuliani szerdán kiszáll

A szavazatok 94 százalékának összesítése után a republikánusok versenyét John McCain arizonai szenátor vezette 36 százalékos eredménnyel. New Hampshire és Dél-Karolina után harmadik győzelmét aratta Floridában a 71 éves McCain, a vietnami háború hőse.

Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó 31 százalékkal a második helyre szorult, míg Rudy Giuliani – akinek kampánystratégiája teljesen elhibázottnak bizonyult – a szavazatok 15 százalékát szerezte meg. Giuliani kampánystábjából kiszivárgott hírek szerint a politikus szerdán bejelenti, hogy feladja a küzdelmet és McCaint támogatja a továbbiakban.

A demokratáknál a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága szerint Hillary Clinton a voksok 50 százalékát szerezte meg, Barack Obama 33-at, John Edwards pedig 14-et.

A közvélemény-kutatók szerint McCain az egyetlen republikánus politikus, aki eséllyel szállna szembe a demokrata ellenféllel a novemberi elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik