Nagyvilág

Emelnék a vizitdíjat a cseh orvosok

Elégedettek a cseh háziorvosok és a fogorvosok a vizitdíjak beszedésével és az emelését szeretnék elérni - jelentette ki Jirí Pekárek, a cseh Magánorvosi Koalíció szóvivője és a Cseh Fogorvosi Kamara elnöke szerdai prágai sajtótájékoztatóján.

“A vizitdíjak bevezetését követő első hónapban kedvező tapasztalatokat szereztünk. Csökkent az orvosokat felkeresők száma, mert elmaradtak azok, akik lényegében csak beszélgetni jártak az orvosukhoz” – mondta újságíróknak Pekárek.

Kifejtette: az orvosi látogatások számának csökkenése kedvező tény, de ennek értékelése még korai. Sokan ugyanis már decemberben beszerezték a szükséges gyógyszereket, hogy ne kelljen januárban fizetniük.

Csehországban január elsejétől 30 koronás vizitdíjat kell fizetni az orvosoknál, míg a recept egy-egy tétele szintén ennyibe kerül. A kórházi napidíj 60 korona, míg az ünnepi és az éjszakai ügyeleteken 90 koronát kell fizetni. Az illetékek az orvosoknál, vagy az intézményeknél maradnak bevételként.

A háziorvosok és a szakorvosok úgy vélik, hogy a jelenlegi 30 koronás vizitdíj alacsony, s meg kellene emelni. Pekárek számot nem mondott, de a médiákban megjelent értesülések szerint a háziorvosok a vizitdíj 60 koronára való emelését javasolják. Az egészségügyi minisztérium ezzel kapcsolatban még nem nyilatkozott.

Az ellenzéki szociáldemokrata és kommunista párt szerint azonban az egészségügyben bevezetett vizitdíjak ellentétesek a cseh alkotmánnyal, s ezért megszüntetésüket követelik. Beadványukat az alkotmánybíróság most vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik