Nagyvilág

A csúcspontra ért Irán atomprogramja

Az iráni nukleáris program csúcspontjához közelít, és Teherán nem fog meghajolni a program leállítására vonatkozó nyugati követelések előtt – jelentette ki az iráni államfő.

Tévednek a nyugati hatalmak, ha azt hiszik, hogy az iráni nemzet meghátrál – mondta Mahmúd Ahmadinezsád Busehrből közvetített televíziós beszédében.

A városban épül – ahogy erről a Reuters is beszámolt – az ország első nukleáris erőműve, orosz közreműködéssel. Két nappal korábban érkezett meg Busehrbe az utolsó szállítmány abból az összesen 82 tonna, 1,6-3,6 százalékosan dúsított uránból, amelyet Oroszország szállított Iránba az atomerőmű működtetéséhez.

„Jövőre ilyenkor atomenergiából előállított elektromos áram lesz az iráni elektromos hálózatban” – jelentette ki Ahmadinezsád, hangsúlyozva: haladunk a csúcs felé a nukleáris programban.

A nyugati hatalmak és Izrael szerint feltételezhető, hogy a békésnek mondott urándúsítási programot katonai célokra fordíthatja Irán, ezért nyomást gyakorol rá a tevékenység befagyasztása érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik