Nagyvilág

Választójogi reformmal túrnák ki Berlusconit

Korábbi állásfoglalásának megfelelően előre hozott választásokat követelt az olasz kormányválság megoldásaként Silvio Berlusconi volt kormányfő. A Forza Italia vezetője úgy véli, „nincs más megoldás, mint visszatérni az urnákhoz, hogy amilyen gyorsan csak lehet, működőképes kormánya legyen az országnak” – idézi a Giorgio Napolitani államfőtől távozó politikust a Corriere della sera. A „lovag” nyilatkozatában határozottan elutasított mindenfajta trükközést.

Érthető Berlusconi lelkesedése, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a jobboldal a szavazatok 54,5-56, míg a baloldal 44-45 százalékára számíthat előre hozott választások esetén.

Walter Veltroni, Róma főpolgármestere és egyben a legerősebb olasz balközép párt, a Demokrata Párt (PD) vezére ugyanakkor – mint arról a La repubblica is beszámolt – leszögezte: nem akar 2009 előtt parlamenti választásokat.

A PD ugyanakkor választójogi reformot szorgalmaz, annak végrehajtásáig pedig átmeneti kormány létrehozását. Sokan a jelenlegi rendszert teszik felelőssé Olaszország krónikus politikai instabilitásáért, mivel aránytalanul nagy súlyt ad a kis pártoknak az egyes kormánykoalíciókban. Berlusconi ezzel szemben úgy érvelt: Prodi a képviselőházban „világos többséget” tudott szerezni ennek a választási törvénynek a hatálya alatt, és a szenátusban is elnyerte a többségi támogatást, nincs tehát szükség a jogszabály módosítására.

Romano Prodi miniszterelnök azt követően mondott le csütörtökön, hogy elvesztette a bizalmi szavazást a parlament felsőházában, a szenátusban. Prodi azért kényszerült a bizalmi kérdés felvetésére a törvényhozás mindkét házában – az alsóházi szavazást szerdán fölényesen nyerte -, hogy a Demokratikus Unió Európáért (UDEUR) nevű kis katolikus párt kilépett a balközép kormánykoalícióból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik