Nagyvilág

Pozsonyban elkezdődött a lisszaboni szerződés indulatos vitája

Indulatos felszólalásokkal kezdődött meg kedden a szlovák parlamentben a lisszaboni EU-szerződés ratifikálásának vitája. A szlovák parlament ellenzéki pártjai ugyanis hétfőn bejelentették, hogy csak akkor hajlandóak részt venni a lisszaboni szerződés ratifikációját célzó szavazásban, ha a kormány megváltoztatja a nemzetközi szervezetek által is bírált média-törvénytervezetét.

Úgy tűnik, az egyre indulatosabb huzavona napokig eltarthat, egyelőre semmilyen egyezség nem körvonalazódik. A kormány felelőtlen és őrült zsarolóknak, a szlovák polgárok túszejtőinek nevezi az ellenzéket, míg ennek vezetői azt hangoztatják, hogy a jelenlegi kormány semmit sem tett Szlovákia uniós csatlakozásáért, s most, amikor a közmédia államosítása előtt utat nyitó antidemokratikus médiatörvényt akar elfogadtatni, egyszerre ilyen uniópárti lett.

Az új uniós alapszerződés ratifikálására egyébként még csaknem egy teljes éve van Szlovákiának.

Erőltetett menetben

A lisszaboni szerződés ratifikálásához a kormánypártoknak saját táborukon túl legalább öt szavazatra lenne szükségük. Noha többséget élveznek a parlamentben, de háromötödös törvényről lévén szó, ehhez a 150 tagú törvényhozásban kilencven szavazat szükséges. Az ellenzék a sajtószabadság megőrzésére hivatkozva azt szerette volna elérni, hogy a ratifikáció vitája addig ne is kerüljön napirendre, amíg a médiatörvény tervezetét nem teszik annyira szalonképessé, hogy az méltó legyen az európai országokban érvényesülő sajtószabadsághoz. A kormánypártok azonban hajthatatlanok: egyszerű többséggel mindkét törvényt napirendre tűzték.

Az ellenzék semmiképpen sem fog azonosulni a tervezettel, a kormánypártok viszont szerdán mindkét kérdésben szavazni akarnak, mondván, hogy ha a ratifikáció késik, vagy elbukik, az ország becsületén esik csorba. Az ellenzék szerint az ország becsületét viszont a médiatörvény károsítaná, méghozzá jóvátehetetlenül és hosszú időre, ha azt jelen formájában elfogadnák. Elemzők szerint a ratifikáció elnapolásából semmilyen hátrány nem származhat.

Hajthatatlanok?

A médiatörvény kormány által előterjesztett tervezetének visszavonását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságot felügyelő képviselője, Haraszti Miklós levélben kérte Ján Kubis szlovák külügyminisztertől, aki ezt visszautasította. A tervezetet előkészítő szlovák kulturális tárca szerint Haraszti nem a végleges tervezet ismeretében bírál, de a tárca kész valamiféle konzultációkra.

Kedd este a médiatörvény tervezetét határozottan elvető Magyar Koalíció Pártja (MKP) az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott állásfoglalásban emlékeztetett arra, hogy a magyar párt számtalanszor és hitelt érdemlően bizonyította elkötelezett európaiságát, s büszke arra, hogy olyan kormánynak volt a része, amely a NATO- és EU-tagságra emelte Szlovákiát. Az MKP minden szavazatával kész támogatni a lisszaboni szerződés ratifikálását, de az az álláspontja, hogy „az európai dokumentumoknak nem csak a szövegét, hanem a szellemiségét is méltányolni kell.” A párt bízik abban, hogy a lisszaboni szerződés ratifikálásának útjából – a médiatörvény tervezetének megváltoztatásával – sikerül elhárítani az akadályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik