Nagyvilág

Jelentősen késik a darfúri ENSZ-művelet

Hónapokba telhet, amíg a tervezett teljes 26 ezres létszámú darfúri békefenntartó erők felvonulnak a helyszínen. Az ENSZ békefenntartó műveletének késéséért elsősorban a szudáni kormány a felelős.

Jean-Marie Guehenno, az ENSZ békefenntartó műveletekért felelős főtitkárhelyettes szerint a tagállamok részéről érkezett felajánlások kevésnek bizonyultak, egyelőre kilencezer katona tartózkodik a régióban – idézte a politikust a BBC. Ez az első alkalom, hogy az ENSZ elismerte a jelentős késés lehetőségét.

Az UNAMID mozaikszóval emlegetett erők (UN African Union Mission in Darfur) telepítését a szudáni kormány komolyan akadályozta az elmúlt hónapokban, többek között azzal, hogy korlátokat állított fel a csapatok közötti kommunikációban, és letiltotta az éjszakai repülőjáratokat. Kartúm ráadásul a BBC szerint ellenezte egyes nem afrikai országok katonáinak részvételét a műveletben. A jelenleg Darfúrban lévő erők híján vannak alapvető felszereléseknek, mint például helikopterek, ugyanakkor a gyakorlatban a Franciaország területének megfelelő régió teljes mértékű ellenőrzése lenne a feladatuk.

A BBC afrikai szakértője szerint a várható késedelem miatt csekély az esélye, hogy Darfúrban érdemi változás következne be a biztonsági helyzetben. Az Amnesty International jogvédő szervezet a múlt héten felszólította a szudáni kormányt, hogy vessen véget obstrukciós politikájának, hozzátéve, hogy a biztonsági helyzet folyamatosan romlik, a legtöbb menekülttáborban számos fegyveres tartózkodik, s különösen a fiatal darfúriak egyre dühösebbek és frusztráltabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik