Nagyvilág

Albánia nem akarja Koszovót

Albánia és Koszovó még a távoli jövőben sem egyesülhet, a függetlenné váló Koszovóra jó szomszédként kell tekinteni – közölte az albán integrációs miniszter Budapesten.

Mindenki, aki ismeri a történelmet, tudja, hogy az egyesülés elképzelhetetlen – mondta Majlinda Bregu, aki kedden Göncz Kinga külügyminiszterrel és Szentiványi Gábor szakállamtitkárral találkozik. Koszovónak függetlenné kell válnia, hiszen egyértelművé vált, hogy nem lehet kompromisszumot találni Szerbia és Koszovó között, az Ahtisaari-terv követése az egyetlen lehetőség.

A dél-szerbiai tartomány nagyon hamar kikiáltja majd a függetlenségét – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, vajon Koszovó deklarálja-e elszakadását közvetlenül a szerb elnökválasztás után. Majlinda Bregu szerint valószínűleg nem lesznek erőszakos cselekmények vagy fegyveres konfliktusok Koszovó függetlenedésekor, de ha mégis történne ilyen, az Szerbiának ártana a legjobban. Hozzátette: mindenki azon dolgozik, hogy a régióban stabilitás legyen, és ennek a jó szomszédságpolitika a kulcsa.

Az albán integrációs miniszter úgy látja, semmi ok kételkedni abban, hogy a pristinai kormányzat garantálni fogja a kisebbségi jogokat Koszovóban. Az ott élő állampolgároknak ez nem is jelent problémát, a kérdés csak politikai szinten jelenik meg – jegyezte meg. Bregu hangsúlyozta: országa a NATO- és EU-csatlakozás célegyenesébe ért. Albánia várhatóan meghívást kap a NATO-ba a szervezet tavaszi bukaresti csúcsán, az Európai Unióval pedig a stabilizációs és társulási megállapodás aláírása előtt állnak. Ez a folyamat nyáron lezárulhat, 2009-ben pedig tagjelöltté válhat Albánia.

Az albán politikus budapesti látogatásának célja, hogy tovább fejlődjenek a magyar-albán politikai és gazdasági kapcsolatok. Habár a kétoldalú gazdasági együttműködés a kilencvenes évek elejéig nyúlik vissza, mértéke eddig nem volt jelentős. Albánia várja a magyar befektetőket, elsősorban az energia- és a pénzügyi szektorban, valamint a turizmusban lehetnek nagy lehetőségeik a magyar cégeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik