Nagyvilág

A vallásról is nyilatkoznia kell az RMDSZ-jelölteknek

Furcsa mozzanatnak nevezte a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ), hogy az RMDSZ „miniparlamentjének” marosvásárhelyi ülésén megszavazták: az önkormányzati választások potenciális jelöltjeinek önéletrajzi adatlapja tartalmazza az illetők vallására, felekezeti hovatartozására vonatkozó kérdést is.

A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) hét végi ülésén eldöntötték: a jelölteknek egész sor feltételt kell teljesíteniük. Ezzel kapcsolatosan az ÚMSZ megjegyezte: megütközést keltett a küldöttek egy részében az a felekezeti hovatartozást is firtató adatlap, amelyet a jelöltségre pályázónak ki kell töltenie. “A vallás teljesen magánügy” – hangoztatták a liberális frakció tagjai, ennek ellenére a küldöttek többsége a kérdés megtartása mellett szavazott.

Ágoston Hugó neves publicista a lap hasábjain felteszi a kérdést: miért lenne érdekes ebben az összefüggésben egy jelöltnek a vallása, hitbeli meggyőződése? A szerző megjegyzi: Markó Béla szövetségi elnök az említett szavazáskor nem volt a teremben.

Nem lesz egyezkedés

Bakk Miklós politológus a Krónika vezércikkében már eldöntöttnek látja, hogy az RMDSZ a júniusi önkormányzati választások előtt semmilyen egyezkedésbe nem kezd a Tőkés Lászlót támogató oldallal.

A cikk szerzője szembehelyezi egymással Eckstein-Kovács Péter szenátor rendkívüli kongresszus összehívására vonatkozó javaslatát Markó Béla irányvonalával, amelyet a szerző így jellemez: a szövetség csendes hozzáidomítása a megjelenő politikai versenykörnyezethez, anélkül, hogy számonkérésre sor kerülne.

Kiegyezés kéne

A politológus szerint Eckstein javaslata viszont a gyors szembenézést, az elszámoltatást célozza, azt az átalakítást, amely nem áldozná fel az RMDSZ eredeti struktúráját – a platformokból összetevődő sokszínűséget –, de annak határozottabb politikai tartalmat, dinamikusabb belső egyensúlyt adna. Ezzel pedig az RMDSZ is versenypárt lenne, amely kész lenne a megegyezésre a Magyar Polgári Párttal (MPP) és annak csatolt részeivel – vélekedik Bakk Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik