Nagyvilág

Védhetik a nők jogait Szaúd-Arábiában

A nők jogait védő szervezet jöhet létre az e téren szigorú korlátozásairól ismert Szaúd-Arábiában - jelentette a Dzsiddában megjelenő Arab News angol nyelvű napilap.

“Kétéves tárgyalási folyamat után a szociálisügyi minisztérium elvi jóváhagyását adta az Anszár al-Mara szervezet megalapítására” – mondta Szulejmán asz-Szalmán, a szervezet egyik alapítója a lapnak.

Az Anszár al-Mara (szó szerint: “a nők hívei”) alapító bizottságának 21 tagja van, férfiak és nők vegyesen, köztük többen egyetemi oktatók és kutatók. A konzervatív sivatagi királyságban teljesen újszerű, nem kormányzati szervezet célja, hogy elősegítse a nők helyzetének javítását szociális, kulturális és oktatási téren.

A vahhabizmus – az iszlám puritán változata – elveit szigorúan alkalmazó monarchiában a nők csak tetőtől talpig lefátyolozva hagyhatják el otthonukat, nem vezethetnek autót, nem utazhatnak férjük vagy más férfi családtagjuk engedélye nélkül, és étteremben sem étkezhetnek egyedül.

“Az, hogy segítsük a nőket, akikről a törvény vagy a szokás nem vesz tudomást, illetve rabszolgává tesz, nem ellentétes az iszlámmal, amely nem fosztja meg a nőket attól, hogy a saját pénzükkel rendelkezhessenek, autót vezessenek vagy saját maguk válasszák meg a férjüket” – vélte Szulejmán asz-Szalmán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik