Nagyvilág

Bogozzák a Mogiljevics-ügy szálait

A hét végén alapos házkutatást tartottak Olga Snajdernél, a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnökként emlegetett Szemjon Mogiljevics elvált feleségénél. Bizonyítékot kerestek az Arbat-Presztizs cég adócsalási ügyére, amelynek kapcsán őrizetbe vették Mogiljevicset és Vlagyimir Nyekraszovot, az Arbat-Presztizs tulajdonosát. Az egyik legnagyobb orosz maffiafőnök őrizetbe vételére az utasítás a legfelső szintről érkezett.

Az orosz lapok, amelyek szombaton csak részben, vasárnap pedig egyáltalán nem jelennek meg, hétfőn igen terjedelmesen foglalkoztak Mogiljeviccsel és az Arbat-Presztizs ügyével. A Vedomosztyi című újság rendőri köröket idézve azt írta: az akció fő célpontja Mogiljevics – mostani hivatalos nevén Snajder – volt, s az őrizetbe vételére vonatkozó utasítás “a legfelső szintről” érkezett.

Mind Nyekraszov, mind Mogiljevics ügyvédje hangoztatta, hogy az Arbat-Presztizs kozmetikai üzletlánc, amelyet 2005-2006-ban elkövetett, 50 millió rubel értékű adócsalással gyanúsítanak – 100 százalékban Nyekraszov tulajdona. A Vedomosztyi azonban feltárta, hogy a cég részeit korábban többször eladták és visszavásárolták. Mogiljevics számos ismerőse szerint az őrizetbe vétele az Abat-Presztizs ügyével függ össze, s az ukrán gázszállítások ügye állhat a háttérben.

Az Izvesztyija című lap szerint aligha fogják kiadni Mogiljevicset az Egyesült Államoknak: ezt egyszer már megtagadták az orosz hatóságok, mivel az alkotmány tiltja orosz állampolgár kiadását. A lap értesülése szerint elítélhetik viszont az ellene Amerikában felhozott vádak alapján Oroszországban, s ez egyben jó precedens lehetne Nagy-Britannia számára, amely kitartóan követeli a Litvinyenko-gyilkosság ügyében gyanúsított Andrej Lugovoj üzletember kiadását. Az Izvesztyija szerint sok minden szól amellett, hogy az Arbat-Presztizs tulajdonosa, Vlagyimir Nyekraszov mögött valaki áll, de a lap nem talált arra utaló jelet, hogy ez Mogiljevics lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik