Nagyvilág

Ausztriában is szélvihar tombolt

Súlyos károkat és közlekedési gondokat okozott az orkánerejű szél Ausztria keleti és déli vidékén vasárnapra virradóan. A tomboló orkán a fővárost, Bécset sem kímélte.

A helyenként az óránkénti 130 kilométeres sebességet is elérő széllökések számos helyen kidöntötték a fákat és a villanyoszlopokat, tetőket és homlokzatokat rongáltak meg, villanyvezetéket szaggattak le. A kidőlt fák miatt számos országutat le kellett zárni a forgalom elől. Az A2-es déli autópályán több alagútban időlegesen szünetelt a közlekedés, mert a letépett vezetékek miatt nem volt világítás.

Fennakadásokat jelentettek Kelet-Tirolból, Felső- és Alsó-Ausztriából, Burgenlandból és Karintiából egyaránt. Az utóbbi tartományban vasárnap délelőtt csaknem tízezren voltak áram nélkül a szélvihar pusztítása nyomán. A tomboló orkán a fővárost, Bécset sem kímélte. A leszaggatott elektromos vezetékekből kipattanó szikrák néhány erdőben tüzet szítottak, de azokat sikerült gyorsan megfékezni.

Tövestől kicsavart fák hevernek az A2-es autópályán (fotó: MTI)

Tövestől kicsavart fák hevernek az A2-es autópályán (fotó: MTI)

Burgenlandban a legsúlyosabb károk Felsőpulya (Oberpullendorf) és Felsőőr (Oberwart) körzetben keletkeztek. A pinkafői (Pinkafeld) transzformátorállomás üzemzavart jelzett, mert meghibásodott egy 110 kilowattos vezeték.

Az érintett tartományokban több ezer tűzoltó volt folyamatosan szolgálatban. A csodával határos módon komolyabb személyi sérülés nem történt, a lehulló cserepek és vakolatdarabok azonban nagyon sok gépkocsi karosszériáját bezúzták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik